Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harsta State, hekpijlers in Hegebeintum

Tuin Park Landgoed

Harstawei 25
9173GA Hegebeintum (gemeente Ferwerderadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1762


Beschrijving van Harsta State, hekpijlers

Omschrijving Twee midden-18de-eeuwse gesmede hekpijlers, samengesteld uit rococo-krullen en bekroond door vlampotten. Niet-oorspronkelijke vleugels. Dorpels van Bentheimer zandsteen en ijzeren geleidewerk. Het geheel staat op een roodbakstenen dam. Op grond van vormverwantschap met de gebeeldhouwde opzetstukken van de banken in de kerk van Hogebeintum kunnen de hekpijlers omstreeks 1762 zijn ontstaan. Waardering Hekposten op bakstenen dam van algemeen belang: - vanweg de ouderom van dam en hekposten; - vanwege materiaalgebruik en vormgeving; - vanwege de vormverwantschap van de hekposten met interieuronderdelen in de beschermde Hervormde kerk van Hogebeintum (monumentnummer 15628); - als karakteristiek markeringspunt van de directe toegang tot Harstastate; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508266
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Harsta state

De Harsta State is een stins (landhuis) die gelegen is iets ten oosten van het Friese dorp Hogebeintum in de gemeente Ferwerderadeel.

Geschiedenis

De oudste bewijzen van het bestaan van de state stammen uit 1511, toen ene Rummert oppe Harst up Hersma State genoemd werd in het register van aanbreng van Hegebeintum.[1] De state kreeg zijn huidige vorm omstreeks 1843. In de 18e eeuw was de buitenplaats aanzienlijk groter en bezat een zijvleugel en een verdieping. In 1843 werd in opdracht van de toenmalige eigenaar het gebouw verlaagd en gepleisterd en werd de zijvleugel vervangen. De Harsta State werd bewoond door onder meer de geslachten Van Coehoorn, Van Nijsten en De Schepper. De herenbank, de rouwborden en de grafkelder van de bewoners van de state zijn te vinden in de twaalfde-eeuwse kerk van Hogebeintum.

De landschapstuin werd waarschijnlijk aangelegd in de eerste helft van de 19e eeuw door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Zowel het huis en de tuin als de pijlers van het toegangshek[2] zijn erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Harsta State, hekpijlers in Hegebeintum

Harsta State

Harstawei 25
Hegebeintum (Gemeente Ferwerderadiel)
Omschrijving HARSTA STATE. In aanleg wellicht nog 16de-eeuws, maar wat huidig voorkomen en karakter betreft hoofdzakelijk 18de/19de-eeuws h..

Harsta State, tuin

Harstawei 25
Hegebeintum (Gemeente Ferwerderadiel)
Omschrijving Omgracht en door windsingels omgeven voorterrein met landschapstuin uit 1832 en achterterrein met restanten van slingerpaden (..

Terp

bij Hege Tsjerkewei 2 Hege Tsjerkewei 2 2 bij Hege Tsjerkewei 2
Hegebeintum (Gemeente Ferwerderadiel)
Terp Datering: voor Romeinse IJzertijd. Gedeeltelijke bescherming perceel (zie bijlage F).

Kerk van Hogebeintum

Hege Tsjerkewei 2
Hegebeintum (Gemeente Ferwerderadiel)
HERV.KERK. Op hoge terp landelijk nog grotendeels uit tufsteen bestaand kerkje van hoge ouderdom, gesloten door ronde koorsluiting; toren u..

Terp

halverwege de Easterbeintumerwei Easterbeintumerwei halverwege de Easterbeintumerwei
Ferwert (Gemeente Ferwerderadiel)
Terp. Datering: voor Romeinse IJzertijd. Gedeeltelijke bescherming (zie bijlage E).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)