Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: boerderij 'Boomrijk' met zomerhuis en toegangshek in Breukelen

Boerderij

Zandpad 53
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1917

(1 recensie)

Beschrijving van Gunterstein: boerderij 'Boomrijk' met zomerhuis en toegangshek

BOERDERIJ 'BOOMRIJK' MET ZOMERHUIS EN TOEGANGSHEK. Aan het zandpad staat een witgepleisterde boerderij van het langhuistype, oorspronkelijk gebouwd als buitenhuis in 1833. Verbouwing voorhuis en aanbouw stal in 1917. Het gebouw staat op een donkere plint onder een met riet gedekt zadeldak met overstek aan de voorzijde versierd met een houten makelaar. De hoeken van de voorgevel zijn afgewerkt met geblokte pilasters. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van het voorhuis heeft vier meerruits schuifvensters met luiken op de begane grond (onder een cordonband) en twee meerruits schuifvensters op de verdieping geflankeerd door halve rondboogvensters met luik (scharnieren aan de onderdorpel). In de top een rond venster. In de zijgevel van het voorhuis de toegangsdeur met tweeruits bovenlicht en links daarvan twee meerruits schuifvensters met luiken. Langwerpig kelderlicht met luiken. Het achterhuis is later aangebouwd (1917). Stalvensters in de zijgevels. Achter de boerderij staat een op rechthoekige grondslag gebouwd zomerhuis met donkere plint onder een met pannen gedekt zadeldak met windveren. Negentiende-eeuws toegangshek bestaande uit twee hardstenen pijlers waartussen een spijlenhek staande op een dam afgewerkt met halfronde bakstenen keermuren onder een hardstenen plaat. Waardering BOERDERIJ 'BOOMRIJK' MET ZOMERHUIS EN TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats Gunterstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Gunterstein: boerderij 'Boomrijk' met zomerhuis en toegangshek
4
Recensie door: ()
Boerderij is mooi geworden, onze ouders /grootouders hebben deze boerderij tot 1983 gerund
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: boerderij 'Boomrijk' met zomerhuis en toegangshek in Breukelen

Gunterstein: woning 'Klein boomrijk'

Zandpad 51
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
WONING 'KLEIN BOOMRIJK'. Dubbele arbeiderswoning van anderhalve bouwlaag gebouwd tussen 1890-1910. Witgepleisterde woning op rechthoekige gr..

Vreedenoord

Straatweg 68
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Vreedenoord", 18e eeuws landhuis, fraaie bovenlichten boven de deuren, deels gemoderniseerd door plaatsgegrepen veranderingen in het eind d..

Gunterstein: buitenhuis 'Klein boomrijk'

Zandpad 49
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BUITENHUIS 'KLEIN BOOMRIJK'. Oorspronkelijk een aparte buitenplaats, die in 1849 bij het bezit van Gunterstein is gevoegd. Witgepleisterd ze..

Gunterstein: hekwerk

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HEKWERK. Ten zuiden van de aanleg aan het Zandpad een hek gevormd door twee hardstenen pijlers waartussen een dubbel, smeedijzeren spijlenhe..

Grigia

Straatweg 78
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Grigia", gelegen aan de Vecht en van het Zandpad te zien. Witgepleisterde vroeg 19e eeuwse woning, rieten dak, luiken aan de vensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gunterstein: boerderij 'Boomrijk' met zomerhuis en toegangshek in Breukelen

Foto's (1)