Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: buitenhuis 'Klein boomrijk' in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 49
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1849


Beschrijving van Gunterstein: buitenhuis 'Klein boomrijk'

BUITENHUIS 'KLEIN BOOMRIJK'. Oorspronkelijk een aparte buitenplaats, die in 1849 bij het bezit van Gunterstein is gevoegd. Witgepleisterd zeventiende-eeuws voorhuis op rechthoekige grondslag staande op een donkere plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De tuitgevels aan de beide kopzijden hebben schouderstukken. Tegen de achterzijde (zuid) een rechthoekige bakstenen aanbouw onder en met Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak uit de laatste kwart van de achttiende eeuw. Centraal in de vijf travee├źn brede voorgevel drie meerruits tuindeuren met bovenlicht onder een kroonlijst. Links daarvan een meerruits opkamervenster. Rechts daarvan een gewijzigd twintig-ruits opkamervenster. In het midden van het dakschild een dakkapel met klauwstukken (wangen) bekroond door een driehoekig fronton. In de aanbouw aan de achterzijde meerruitsvensters, dubbele draaivensters en twee toegangsdeuren onder een houten portaal. Waardering BUITENHUIS 'KLEIN BOOMRIJK' van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats Gunterstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: buitenhuis 'Klein boomrijk' in Breukelen

Gunterstein: hekwerk

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HEKWERK. Ten zuiden van de aanleg aan het Zandpad een hek gevormd door twee hardstenen pijlers waartussen een dubbel, smeedijzeren spijlenhe..

Grigia

Straatweg 78
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
"Grigia", gelegen aan de Vecht en van het Zandpad te zien. Witgepleisterde vroeg 19e eeuwse woning, rieten dak, luiken aan de vensters.

Gunterstein: woning 'Klein boomrijk'

Zandpad 51
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
WONING 'KLEIN BOOMRIJK'. Dubbele arbeiderswoning van anderhalve bouwlaag gebouwd tussen 1890-1910. Witgepleisterde woning op rechthoekige gr..

Gunterstein: boerderij 'Boomrijk' met zomerhuis en toegangshek

Zandpad 53
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BOERDERIJ 'BOOMRIJK' MET ZOMERHUIS EN TOEGANGSHEK. Aan het zandpad staat een witgepleisterde boerderij van het langhuistype, oorspronkelijk ..

Gunterstein: tuinbeeld

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TUINBEELD. In het park (Engelse Werk) staande zandstenen beeldengroep uit 1712 voorstellende 'De roof van Persephone door Hades' toegeschrev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gunterstein: buitenhuis 'Klein boomrijk' in Breukelen

Foto's (1)