Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: boerderij met zomerhuis in Breukelen

Boerderij

Laan van Gunterstein 2
3621VA Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Gunterstein: boerderij met zomerhuis

BOERDERIJ MET ZOMERHUIS. Op T-vormige plattegrond gebouwde achttiende-eeuwse bakstenen boerderij onder een met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het voorhuis is witgepleisterd en staat op een hardstenen plint. Op de nok een gemetselde schoorsteen. De kopgevels hebben een kort overstek versierd met gesneden houten windveren. Asymmetrisch ingedeelde voorgevel met twee zesruits schuifvensters met luiken aan de linker kant. In de zuidelijke kopgevel twee zesruitsvensters met luiken daarboven een driestrooksvenster met roeden en in het midden een halfrond bovenlicht (Serlio-motief). Entree in de rechter zijgevel (zuid) van het achterhuis. In het achterhuis stalvensters met in de achtergevel een baanderdeur. Ten zuiden van de boerderij een zomerhuis. Gebouwd op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Kopgevels met overstek versierd met houten windveren. Meerruitsvensters. Zesruitsvenster met rondboog motief. Waardering BOERDERIJ MET ZOMERHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - als karakteristiek onderdeel van een historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508254
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: boerderij met zomerhuis in Breukelen

Gunterstein: koetshuis

Laan van Gunterstein 2
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS. Ten noorden van de Laan van Gunterstein gebouwd koetshuis uit 1765. Op rechthoekige plattegrond opgetrokken van rode baksteen ond..

Gunterstein: dubbel toegangshek

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DUBBEL TOEGANGSHEK. Aan weerszijden van de Laan van Gunterstein twee identieke tegenover elkaar liggende inrijhekken op een dam; één naar ..

Gunterstein: toegangshek m

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK. Een negentiende-eeuws hek bestaande uit twee hardstenen pijlers waartussen een spijlenhekwerk vormt de doorgang naar de rechtho..

Gunterstein: moestuinschutting

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MOESTUINSCHUTTING. Het rechthoekige terrein van de oude oranjerie/moestuin wordt afgescheiden van het erf van de boerderij/koetshuis door mi..

Gunterstein: bruggetje

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUGGETJE. Over het water naar het Engelse Werk een negentiende-eeuws houten loopbruggetje met ijzeren spijlenbalustrade. Aan het eind een l..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gunterstein: boerderij met zomerhuis in Breukelen

Foto's (1)