Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: koetshuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Laan van Gunterstein 2
3621VA Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1765


Beschrijving van Gunterstein: koetshuis

KOETSHUIS. Ten noorden van de Laan van Gunterstein gebouwd koetshuis uit 1765. Op rechthoekige plattegrond opgetrokken van rode baksteen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De linker kopgevel heeft een grijze- en de rechter kopgevel een witte pleisterlaag. In de zuidgevel drie dubbele houten getoogde inrijdeuren onder een halfrond bovenlicht met brede middenstijl. De gevel is in de negentiende eeuw naar achteren toe verlengd voor een woonhuisgedeelte bestaande uit zes traveeën waarin opgenomen een toegangsdeur met drieruits bovenlicht en meerruits schuifvensters, op de begane grond met luiken. In de linker kopgevel een opgeklampte deur met zesruits bovenlicht waarboven een dubbel houten hooiluik met een hijsbalk. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508253
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: koetshuis in Breukelen

Gunterstein: boerderij met zomerhuis

Laan van Gunterstein 2
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BOERDERIJ MET ZOMERHUIS. Op T-vormige plattegrond gebouwde achttiende-eeuwse bakstenen boerderij onder een met grijze Oud-Hollandse pannen g..

Gunterstein: dubbel toegangshek

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DUBBEL TOEGANGSHEK. Aan weerszijden van de Laan van Gunterstein twee identieke tegenover elkaar liggende inrijhekken op een dam; één naar ..

Gunterstein: toegangshek m

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK. Een negentiende-eeuws hek bestaande uit twee hardstenen pijlers waartussen een spijlenhekwerk vormt de doorgang naar de rechtho..

Gunterstein: moestuinschutting

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
MOESTUINSCHUTTING. Het rechthoekige terrein van de oude oranjerie/moestuin wordt afgescheiden van het erf van de boerderij/koetshuis door mi..

Gunterstein: bruggetje

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUGGETJE. Over het water naar het Engelse Werk een negentiende-eeuws houten loopbruggetje met ijzeren spijlenbalustrade. Aan het eind een l..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gunterstein: koetshuis in Breukelen