Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderij van het hallehuistype met krimpen, opgetrokken in baksteen onder met Hollandse pannen bedekt zadeldak in IJhorst

Heerenweg 5
7955PA IJhorst (gemeente Staphorst)

Bouwjaar: 1850-1880

Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype met krimpen, opgetrokken in baksteen onder met Hollandse pannen bedekt zadeldak

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met krimpen, opgetrokken in baksteen onder met Hollandse pannen bedekt zadeldak. Het zadeldak knikt waar het bedrijfsgedeelte is vergroot. De voorgevel (W) heeft een verticaal beschot in de geveltop met aan de binnenzijde een rondboog. Op de nok een makelaar. De gevel heeft twee zesruits schuifvensters en in de top een ijzeren rosetvenster met vierpas. In de linkerzijgevel (N) een opgeklampte deur in het woonhuisgedeelte, staldeuren en stalvensters. In de rechterzijgevel (Z) twee ijzeren zesruits stalramen met segmentboog en in het bedrijfsgedeelte staldeuren en stalvensters. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de typologie - de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)