Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het dwarshuistype opgetrokken in machinale baksteen in IJhorst

Boerderij

Heerenweg 5
7955PA IJhorst (gemeente Staphorst)
Overijssel

Bouwjaar: 1880-1900


Beschrijving van Boerderij van het dwarshuistype opgetrokken in machinale baksteen

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE opgetrokken in machinale baksteen. Het wolfdak van het woonhuisgedeelte is gedekt met Hollandse pannen. Het bedrijfsgedeelte recht achter het woonhuis heeft een afgewolfde rieten kap met uilebord en makelaar. Het haaks geplaatste deel heeft een deels met riet, deels met pannen gedekt schilddak. In het midden van de voorgevel van het woongedeelte (W) een glasdeur met tweeruits bovenlicht tussen twee vierruits draairamen met tweeruits bovenlicht. Onder de goo t een houten kroonlijst. De ingezwenkte zijgevels zijn over twee verdiepingen opgemetseld onder een kroonlijst. De linker zijgevel (N) heeft rechts een venster als in de voorgevel boven een souterrainvenster. Links een vierruits venster. Op de verdieping twee vierruits schuifvensters. De rechter zijgevel is het spiegelbeeld van de linker. Het vierruits venster op de begane grond is hier echter een kruisvenster, de souterrainvensters ontbreken. De zijgevels van het stalgedeelte recht achter het woongedeel te zijn deels opnieuw opgemetseld en deels opnieuw met riet gedekt. Pal achter het woonhuis is een deel met pannen gedekt. In de noordelijke zijgevel halfronde ijzeren stalvensters, in de rechter gevel (Z) staldeuren en vensters. De hoofdgevel van dit bedrijfsgedeelte is opnieuw opgemetseld, ook de baander/staldeur partij is van recente datum. Van het haaks geplaatste bedrijfsgedeelte zijn de zijgevel aan de woonhuiszijde (W) en de kopgevel opnieuw opgemetseld. Verder bestaat dit bedrijfsgedeelte uit hout. De boerderij is van een bijzonder type. Het betreft een zogenaamde verhuisboerderij, waarvan de gebinten als een bouwpakket uit elkaar te halen zijn, waardoor de boerderij te verplaatsen is. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege - de bijzondere typologie van de verhuisboerderij - de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex - de beeldbepalende ligging aan de Heerenweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508244
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het dwarshuistype opgetrokken in machinale baksteen in IJhorst

Boerderij van het hallehuistype met krimpen, opgetrokken in baksteen onder met Hollandse pannen bedekt zadeldak

Heerenweg 5
IJhorst (Gemeente Staphorst)
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met krimpen, opgetrokken in baksteen onder met Hollandse pannen bedekt zadeldak. Het zadeldak ..

Dickninge, tuinmanswoning

Schiphorsterweg 38
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Ten westen van het hoofdgebouw staat een 19de-eeuwse bakst..

Dickninge, houten brug

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving HOUTEN BRUG behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. In de parkaanleg achter het huis ligt over de Reest een licht..

Dickninge, zonnewijzersokkel

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving SOKKEL behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. In de parkaanleg achter het huis staat een geschilderde hardstenen..

Dickninge, hoofdgebouw

Schiphorsterweg 40
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Dickninge). Laat-Empire huis met ingangspartij met zuilenportiek over twee bouwlagen, gebouwd in 1813 in opd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het dwarshuistype opgetrokken in machinale baksteen in IJhorst