Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: dubbel toegangshek in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Laan van Guntherstein 42
3621VA Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Gunterstein: dubbel toegangshek

DUBBEL TOEGANGSHEK. Aan weerszijden van de Laan van Gunterstein twee identieke tegenover elkaar liggende inrijhekken op een dam; één naar het hoofdgebouw en één naar het koetshuis en de boerderij. De halfronde bakstenen keermuren zijn afgedekt met een hardstenen plaat en vormen het fundament van het inrijhek. Het hekwerk bestaat uit twee geschilderde pijlers met strakke profilering bekroond met een vaas. Tussen de pijlers een dubbel smeedijzeren spijlenhekwerk met aan weerszijde van de pijlers zijstukken rustend op een console-vormige ligger. Op de halfronde keermuur een laag hekje. Waardering DUBBEL TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de markering van de toegang tot het park enerzijds en tot de boerderij/koetshuis anderzijds; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508242
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: dubbel toegangshek in Breukelen

Gunterstein: toegangshek m

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK. Een negentiende-eeuws hek bestaande uit twee hardstenen pijlers waartussen een spijlenhekwerk vormt de doorgang naar de rechtho..

Gunterstein: toegangsbrug

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSBRUG. Aan het einde van de achttiende eeuw is de ophaalbrug naar het voorplein vervangen door een vaste brug bestaande uit houten lo..

Gunterstein: boerderij met zomerhuis

Laan van Gunterstein 2
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
BOERDERIJ MET ZOMERHUIS. Op T-vormige plattegrond gebouwde achttiende-eeuwse bakstenen boerderij onder een met grijze Oud-Hollandse pannen g..

Gunterstein: koetshuis

Laan van Gunterstein 2
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS. Ten noorden van de Laan van Gunterstein gebouwd koetshuis uit 1765. Op rechthoekige plattegrond opgetrokken van rode baksteen ond..

Gunterstein: Noordelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Holland..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gunterstein: dubbel toegangshek in Breukelen

Foto's (2)