Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: toegangsbrug in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 48
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Gunterstein: toegangsbrug

TOEGANGSBRUG. Aan het einde van de achttiende eeuw is de ophaalbrug naar het voorplein vervangen door een vaste brug bestaande uit houten loopplank met aan weerszijden een negentiende-eeuwse smeedijzeren balustrade. De brug rust op de zeventiende-eeuwse bakstenen keermuur van het voorplein, een bakstenen keermuur aan de parkzijde en op twee gemetselde jukken. Aan de kant van het voorplein staan twee hardstenen pijlers bekroond met een hardstenen vaas. Waardering TOEGANGSBRUG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot het voorplein; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508239
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: toegangsbrug in Breukelen

Gunterstein: zuidelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollands..

Gunterstein: Noordelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Holland..

Gunterstein: keermuur

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KEERMUUR. Rondom het voorplein een zeventiende-eeuwse rode bakstenen keermuur met Y-vormige muurankers bekroond door een gemetselde ezelsrug..

Gunterstein: dubbel toegangshek

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DUBBEL TOEGANGSHEK. Aan weerszijden van de Laan van Gunterstein twee identieke tegenover elkaar liggende inrijhekken op een dam; één naar ..

Gunterstein: 'Krakelingen'brug

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
'KRAKELINGEN'BRUG. Aan het eind van de achttiende eeuw gebouwde brug met houten balustrade waarin versieringen in de vorm van krakelingen. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gunterstein: toegangsbrug in Breukelen

Foto's (1)