Gunterstein: Noordelijk bouwhuis in Breukelen

Zandpad 48
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Gunterstein: Noordelijk bouwhuis

NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse dakpannen gedekt schilddak. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de noordzijde af en vormt als zodanig het pendant van het zuidelijk bouwhuis. De achtergevel (noord) en de kopgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. De voorgevel en kopgevels zijn identiek aan die van het zuidelijk bouwhuis. Tegen de voorgevel aan de westzijde een buitenpomp bestaande uit een hardstenen pilaster van blokwerk met pomp, slinger en waterbak. In de achtergevel één meerruitsvenster. Waardering NOORDELIJK BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het gave exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)