Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: Noordelijk bouwhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 48
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Gunterstein: Noordelijk bouwhuis

NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse dakpannen gedekt schilddak. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de noordzijde af en vormt als zodanig het pendant van het zuidelijk bouwhuis. De achtergevel (noord) en de kopgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. De voorgevel en kopgevels zijn identiek aan die van het zuidelijk bouwhuis. Tegen de voorgevel aan de westzijde een buitenpomp bestaande uit een hardstenen pilaster van blokwerk met pomp, slinger en waterbak. In de achtergevel één meerruitsvenster. Waardering NOORDELIJK BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het gave exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508238
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: Noordelijk bouwhuis in Breukelen

Gunterstein: toegangsbrug

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSBRUG. Aan het einde van de achttiende eeuw is de ophaalbrug naar het voorplein vervangen door een vaste brug bestaande uit houten lo..

Gunterstein: zuidelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollands..

Gunterstein: keermuur

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KEERMUUR. Rondom het voorplein een zeventiende-eeuwse rode bakstenen keermuur met Y-vormige muurankers bekroond door een gemetselde ezelsrug..

Gunterstein: 'Krakelingen'brug

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
'KRAKELINGEN'BRUG. Aan het eind van de achttiende eeuw gebouwde brug met houten balustrade waarin versieringen in de vorm van krakelingen. ..

Gunterstein: dubbel toegangshek

Laan van Guntherstein 42
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
DUBBEL TOEGANGSHEK. Aan weerszijden van de Laan van Gunterstein twee identieke tegenover elkaar liggende inrijhekken op een dam; één naar ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)