Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: zuidelijk bouwhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 48
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Gunterstein: zuidelijk bouwhuis

ZUIDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Op de nok een vierkant gemetselde schoorsteen. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de zuidzijde af en vormt als zodanig het pendant van het noordelijk bouwhuis. De achtergevel (zuid) en de kopgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met drie houten toegangsdeuren en zes tweeruitsvensters op de verdieping. In het midden van de gevel een dakkapel, die deels de lijstgevel onderbreekt. In de kopgevel aan de westkant een groot zestienruitsvenster met luiken, aan de oostkant een meerruitsvenster. In het midden van de negentiende eeuw werd het bouwhuis als oranjerie in gebruik genomen, waarvoor naar ontwerp van J.A. van Lunteren in de achtergevel zes grote gietijzeren vensters werden aangebracht (1852/53). Bij de verbouwing tot woonhuis in 1955 werden deze vensters vervangen door meerruitsvensters. In het dakschild twee dakkapellen. Waardering ZUIDELIJK BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508237
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: zuidelijk bouwhuis in Breukelen

Gunterstein: toegangsbrug

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSBRUG. Aan het einde van de achttiende eeuw is de ophaalbrug naar het voorplein vervangen door een vaste brug bestaande uit houten lo..

Gunterstein: Noordelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Holland..

Gunterstein: keermuur

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KEERMUUR. Rondom het voorplein een zeventiende-eeuwse rode bakstenen keermuur met Y-vormige muurankers bekroond door een gemetselde ezelsrug..

Gunterstein: 'Krakelingen'brug

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
'KRAKELINGEN'BRUG. Aan het eind van de achttiende eeuw gebouwde brug met houten balustrade waarin versieringen in de vorm van krakelingen. ..

Gunterstein

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Gunterstein). Geheel omgracht, blokvormig pand op vrijwel vierkante grondslag opgetrokken uit baksteen en bestaande uit een ond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)