Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde vermaning, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. De in sobere trant opgetrokken vermaning werd gebouwd ter vervanging va .. in Middelie

Kerkelijk Gebouw

Middelie 79
1472GS Middelie (gemeente Zeevang)
Noord Holland

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Doopsgezinde vermaning, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. De in sobere trant opgetrokken vermaning werd gebouwd ter vervanging va ..

Inleiding Doopsgezinde VERMANING, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. De in sobere trant opgetrokken vermaning werd in 1899 gebouwd ter vervanging van een houten voorganger die zich op een terrein achter de huidige kerk bevond. De vermaning staat met de noklijn gerend ten opzichte van de weg. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde vermaning onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is boven een hoge gecementeerde plint opgetrokken in rode baksteen met spaarzaam gebruik van hardsteen en cementpleister ter decoratie. Het muurwerk wordt door lisenen met boogfriezen in traveeën verdeeld: de voor- en achtergevel hebben elk drie traveeën, de beide zijgevels elk vijf traveeën. Naast de geleding door lisenen en boogfriezen heeft het muurwerk een horizontale geleding ter hoogte van de onderdorpels van de vensters. De overgang naar minder zwaar muurwerk wordt hier opgevangen door een omgaande lekdorpel in rode baksteen. In de lisenen is deze overgang in hardsteen uitgevoerd. De voorgevel heeft in de centrale travee de ingangspartij, bestaande uit een trappartij die leidt naar een in portiek geplaatste dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht. De portiek heeft een frontonachtige afsluiting in cementpleister. Het muurwerk boven deze afsluiting heeft een klein ijzeren radvenster. De traveeën aan weerszijden van de centrale travee hebben elk een boogvormig ijzeren 24-ruits venster. De beide zijgevels hebben in vier traveeën dezelfde getoogde ijzeren 24-ruits vensters als in de voorgevel. De travee direct na de voorgevel heeft een klein ijzeren radvenster. Tegen de achterzijde (W) bevindt zich de consistoriekamer, een rechthoekig éénlaags volume onder half schilddak met zwarte Hollandse pan. De consistoriekamer heeft twee (gewijzigde) T-vensters in de westgevel en een paneeldeur in de noordgevel. Noord- en zuidgevel hebben een spaarveld ter grootte van de vensters in de westgevel. Het interieur heeft een houten kapbeschot (schuine zijvlakken, vlak plafond) en is merendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het interieur bevat onder meer preekstoel, bankenplan en twee kroonluchters uit de bouwtijd. Onder het orgel bevindt zich een gedenksteen met tekst en jaartal van de eerste steenlegging in 1899. Het spijlenhek is gedecoreerd en staat op een voeting in rode baksteen en hardsteen. De voeting heeft bogen met spaarvelden onder het maaiveld. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Waardering De eclecktische vermaning met bijbehorend hekwerk uit 1899 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering en vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke relatie met de aangrenzende pastorie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508233
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doopsgezinde vermaning, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. De in sobere trant opgetrokken vermaning werd gebouwd ter vervanging va .. in Middelie

Voormalige pastorie, thans woonhuis, gesitueerd aan de westzijde van de straat

Middelie 76
Middelie (Gemeente Zeevang)
Inleiding Voormalige PASTORIE, thans woonhuis, gesitueerd aan de westzijde van de straat, volgens gevelsteen (achtergevel) gebouwd in 1881...

Hervormde Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel

Kwadijk 87
Kwadijk (Gemeente Zeevang)
Herv. Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel. Preekstoel, XVII. Doophek, XVIII A. Koperen doopboog met ..

Watertoren

Kwadijk 39
Kwadijk (Gemeente Zeevang)
Inleiding WATERTOREN, gebouwd in 1925 in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland, naar eigen ontwerp (ir. B.F. v..

Proveniershuis

J C Brouwersgracht 30
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Proveniershuis gesticht in 1555. Thans twee ongeveer haaks t.o. elkaar staande vleugels, tezamen vijftien woningen bevattend, afgedekt met d..

Grote of Sint-Nicolaaskerk

Grote Kerkstraat 59
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Deze nieuwe omschrijving luidt thans als volgt: Grote of Sint Nicolaaskerk. Laatgotische hallenkerk met westtoren, driebeukig schip, een dw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doopsgezinde vermaning, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. De in sobere trant opgetrokken vermaning werd gebouwd ter vervanging va .. in Middelie

Foto's (1)