Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Kwadijk

Nijverheid Industrie

Kwadijk 39
1471CB Kwadijk (gemeente Zeevang)
Noord Holland

Bouwjaar: 1925
Architect: B.F. van Nievelt


Beschrijving van Watertoren

Inleiding WATERTOREN, gebouwd in 1925 in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland, naar eigen ontwerp (ir. B.F. van Nievelt). De watertoren is teruggelegen gesitueerd aan de zuidzijde van de Kwadijk vanwaar de toren via een rechte oprijlaan wordt bereikt. Bij het architectonisch ontwerp van de watertoren is een zo groot mogelijke optische eenheid tussen torenschacht en reservoirgedeelte nagestreefd. De architectuur vertoont verwantschap met de Art Déco. Omschrijving Op achthoekig grondplan gebouwde watertoren met een hoogte van 45.50 meter, uitgevoerd in rode baksteen rond een skelet en een waterreservoir in gewapend beton. De zes bouwlagen tellende toren wordt afgedekt door een achthoekige kap in gewapend beton en wordt bekroond met een metalen spits. Het skelet is uitgevoerd in gewapend beton en bestaat bestaat uit vier kolommen in het midden van de toren en acht langs de omtrek. De ruimte tussen de buitenste kolommen is opgevuld met metselwerk in rode baksteen. De toren bevat twee boven elkaar geplaatste reservoirs met vlakke bodem. De vier inwendige kolommen gaan door het onderste reservoir heen om de bodem van het bovenste te ondersteunen. De reservoirs zijn uitgevoerd in gewapend beton en hebben elk een inhoud van 500 kubieke meter en een diameter van 10,2 meter. De toren heeft ook een kelderreservoir met een inhoud van 100 kubieke meter. Het exterieur van de watertoren wordt verticaal geleed door de acht buitenste kolommen van het skelet die Art Déco ornamentiek bevatten. Ter hoogte van de bodems van de beide reservoirs bevindt zich een horizontale geleding in gewapend beton. Het muurwerk tussen de kolommen is teruggemetseld. De op een uitgemetselde sokkel geplaatste torenschacht heeft aan de voorzijde (N) en de achterzijde (Z) in het midden wigvormig teruggemetseld muurwerk waarin zich drie boven elkaar geplaatste horizontale vensterreeksen met zes ramen bevinden. De parterre bevat aan de voorzijde een dubbele paneeldeur met verticale glasstroken. De deur is geplaatst binnen een Art Déco omlijsting. De oost- en westzijde bevatten elk drie kleinere, boven elkaar geplaatste meerruits vensters. De afgeschuinde hoeken hebben op de parterre horizontale meerruits vensters. Het muurwerk van de reservoirs heeft aan de voor-en achterzijde drie gekoppelde smalle verticale vensters met drie ijzeren ramen. De afgeschuinde hoeken hebben een individueel venster van dezelfde vorm. Aan de bovenzijde heeft het muurwerk een Art Déco ornamentiek in aansluiting op de ornamentiek van de buitenste kolommen. Waardering De gaaf bewaard gebleven Kwadijkse watertoren met Art Deco-decor en twee gecombineerde vlakbodemreservoirs is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en de typologische betekenis. De toren heeft situationele waarde vanwege het markante silhouet in het open landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508231
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Kwadijk
Kwadijk Watertoren 5409.JPG
Plaats Kwadijk
Bouwjaar 1925
Hoogte 45,5 m
Inhoud 500 + 500 m³
Architect(en) B.F. van Niefelt
Bestemming woning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 508231

De watertoren in Kwadijk ontworpen door architect B.F. van Niefelt en gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland in 1925.

Het gebouw ligt aan de zuidzijde van de Kwadijk vanwaar dit via een rechte oprijlaan wordt bereikt. Bij het ontwerp is getracht een zo groot mogelijke optische eenheid tussen torenschacht en reservoirgedeelte te bewerkstelligen. De architectuur vertoont verwantschap met de Art Deco. De watertoren heeft een hoogte van 45,5 meter en twee waterreservoirs met een inhoud van elk 500 m³.

Na jarenlange dienst is de watertoren enkele jaren geleden gesloten. De toren is aan particulieren verkocht die er in zijn gaan wonen. De watertoren heeft de status rijksmonument.

Externe links


Monumenten in de buurt van Watertoren in Kwadijk

Hervormde Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel

Kwadijk 87
Kwadijk (Gemeente Zeevang)
Herv. Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel. Preekstoel, XVII. Doophek, XVIII A. Koperen doopboog met ..

Zwaansvliet: bakstenen boogbrug met bakstenen hekpijlers

Volgerweg 83
Zuidoostbeemster (Gemeente Beemster)
Bakstenen boogbrug met bakstenen hekpijlers, XVIIb, van de voormalige voor Francois van Os in 1628 gebouwde buitenplaats Zwaansvliet. Twee l..

Huis met puntgevel

Bierkade 7
Purmerend
HUIS met door een fronton bekroonde puntgevel, XVIIIa. Ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Pui verder gewijzigd.

Huis met lijstgevel

Bierkade 8
Purmerend
Huis met gepleisterde lijstgevel, XIX. Ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Stoep met ijzeren balustrade.

Huis

Bierkade 9
Purmerend
Huis, XVII, met hoog door een schilddak afgedekt voorgedeelte voorzien van een lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl. Gebeeldhouwde hardstenen pl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)