Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Streek-eigen bouwtrant uitgevoerde woonhuis in Landsmeer

Woonhuis

Dorpsstraat 43
1121BV Landsmeer
Noord Holland

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Streek-eigen bouwtrant uitgevoerde woonhuis

Inleiding In 1874 in streek-eigen trant gebouwd houten WOONHUIS, iets terugliggend gesitueerd aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Het woonhuis (thans met dokterspraktijk) staat met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het woonhuis werd in 1880 aan de noordzijde met een nadien weer gewijzigde aanbouw uitgebreid. Omschrijving Woonhuis op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag met schilddak, bedekt met zwarte tuiles du Nord. Het deels onderkelderde pand is boven een gepleisterde, gemetselde plint opgetrokken in gerabat beschot. De voorgevel heeft een fries met kroonlijst, de zijgevels en de achtergevels hebben alleen rechte gootlijsten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt vijf vensterassen. De middelste as bevat de hoofdingang, bestaande uit een paneeldeur met gietijzeren roostervulling en midden ornament en getoogd bovenlicht onder kroonlijst. Hierboven bevindt zich een dakkapel onder overstekend zadeldak met flauwe helling. De dakkapel heeft een stolpvensters met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de centrale, van hardstenen stoep voorziene ingangspartij bevinden zich twee T-vensters met getoogde bovenlichten. De deur van de hoofdingang is evenals de genoemde vensters voorzien van een geprofileerde omlijsting. De rechter zijgevel (Z) heeft drie T-vensters en een paneeldeur. De deur bevindt zich, van links naar rechts gezien, tussen het tweede en derde venster. De linker zijgevel (N) bevat tot aan de gootlijst een aanbouw. De achtergevel (O) bevat van links naar rechts: twee T-vensters, een kleine via vier treden te bereiken paneeldeur en een derde T-venster. Centraal boven de kroonlijst bevindt zich een dakkapel met een T-vormig draaivenster. De windveren van de dakkapel komen samen bij een gedecoreerde makelaar. Waardering Het uit 1874 daterende in de streek-eigen bouwtrant uitgevoerde woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de goed bewaard gebleven hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering, alsmede als laat, doch zeldzaam geworden voorbeeld van een voornaam type houten woonhuis in Waterland. Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de prominente situering in het dorpsbeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Streek-eigen bouwtrant uitgevoerde woonhuis in Landsmeer

Huize Waterland

Dorpsstraat 37
Landsmeer
Houten huis met schilddak, XVIIId. In het midden van de voorgevel een gesneden deur en snijraam in een pilasteromlijsting. Erboven een dakka..

Huis, in de kern een driebeukig hallehuis

Dorpsstraat 53
Landsmeer
HUIS, in de kern een driebeukig hallehuis, XVII, gewijzigd XVIII en later. Thans bakstenen buitenmuren en aan de voorzijde een overstekend h..

Het Grote Huis

Dorpsstraat 54
Landsmeer
Inleiding Aan de westzijde van de Dorpsstraat gesitueerde VILLA, gebouwd in 1863 in opdracht van Simon Dirksz. Goede in een sobere eclectis..

Voormalig eierpakhuis

Van Beekstraat 36
Landsmeer
Inleiding Voormalig EIERPAKHUIS, dat volgens gegevens uit het kadaster werd gebouwd in 1915. Het pand is terugliggend gesitueerd aan de zui..

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 28
Landsmeer
Ned. Herv. KERK. Zaalkerk uit 1852 met ingebouwde toren, voorzien van een houten bekroning. Gebeeldhouwde preekstoel met o.a. voorstelling v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Streek-eigen bouwtrant uitgevoerde woonhuis in Landsmeer

Foto's (1)