Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ambachtsschool Voorm. Ambachtsschool in Zwolle

Gebouw

Mimosastraat 1
8013SB Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1932-'34
Architect: L. Krook i.s.m. A. Baart sr. Krook 1934 L. Krook i.s.m. A. Baart sr.


Beschrijving van Ambachtsschool Voorm. Ambachtsschool

Inleiding De op de hoek van de Hortensialaan en de Mimosastraat gebouwde Ambachtsschool is in 1931-1932 ontworpen door de architecten A. Baart uit Leeuwarden en L. Krook, voormalig stadsarchitect van Zwolle. Baart heeft een soortgelijke school in Leeuwarden gebouwd. Krook heeft diverse scholen in Zwolle gebouwd en is in 1930 als stadsarchitect opgevolgd door J.G. Wiebenga. In hoeverre die invloed op het ontwerp heeft gehad is niet na te gaan, de betonconstructie doet wel een inbreng van Wiebenga vermoeden. Beschrijving Pand op L-vormige plattegrond, opgetrokken in beton en baksteen. De buitenhoek van de L is strek plastisch vormgegeven. Drie bouwlagen onder platte daken met keramische trimrand. Gevels met horizontale stroken baksteen, rood op de begane grond en geel op de verdiepingen. Brede rechthoekige stalen vensters met uitvalramen, met betonnen lateien, gescheiden door smalle bakstenen muurdammen. De gevel Mimosastraat heeft op de begane grond zwartgeglazuurde steen en op de verdipeingen gele baksteen. De kopgevel is symmetrisch met een geheel in glas uitgevoerde bovenste verdieping van een klaslokaal. De hoek van de L toont het trappenhuis met hoge vertical venstersen een ingang onder betonnen luifel. A-symmetrische hoekoplossing met veelzijdige erkers, halfronde uitgemetselde schoorsteen en lagere aanbouw waarin blauwe tegels zijn verwerkt. De plattegrond is opgebouwd met een betonskelet. De ruimten tussen de betonconstructie zijn in principe vrij indeelbaar. In de L is het trappenhuis, met tegels en smeedijzeren hekken, gesitueerd vanwaaruit twee lange rechte gangen de beide bouwdelen ingaan. Ter zijde hiervan bevinden zich de klaslokalen. Waardering - pand van architectuur-historische betekenis als goed en redelijk gaaf gebleven voorbeeld van een schoolgebouw, opgetrokken in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Kenmerkende elementen zijn het betonskelet, de stalen ramen, de plastische hoekafwerking. Het gebouw is van betekenis in het oeuvre van Baart en Krook. - het pand is van stedenbouwkundig belang in de structuur van de wijk Assendorp. Het is door omvang en vormgeving een bepalend element op de hoek van de Hortensiastraat en de Mimosastraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508227
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ambachtsschool Voorm. Ambachtsschool in Zwolle

Magazijn in neo-renaissancestijl

Molenweg 169
Zwolle
Inleiding MAGAZIJN, nu woning, ontworpen door architect G.B. Broekema in de Neo-Renaissancistische bouwstijl en gebouwd in de periode 1896-..

Hoge Spoorbrug

Hanzelaan 300
Zwolle
DE HOGE SPOORBRUG, ontstaan in 1883 naar ontwerp van het toenmalige Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, in opdracht van de Staa..

Dominicanenklooster en -kerk

Assendorperstraat 27
Zwolle
DOMINICANENKLOOSTER EN -KERK, 1900-1902, J.Kayser, in samenwerking met de Duitse architect G.Pickel. Indrukwekkend neogotisch complex, besta..

Boerderij op T-vormige grondslag onder rieten schilddaken

Nieuwe Deventerweg 103
Zwolle
Boerderij op T-vormige grondslag onder rieten schilddaken. Blijkens jaarankers dateert de boerderij uit 1757 en werd het woongedeelte in 187..

Kantoorgebouw in traditionalistische stijl

Zeven Alleetjes 1
Zwolle
Inleiding KANTOORGEBOUW van de N.V. Electriciteits Fabriek IJsselcentrale, gebouwd in de periode 1939-1946. Het gebouw is een vroege expone..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ambachtsschool Voorm. Ambachtsschool in Zwolle