Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uitwateringsduiker met bijbehorende watertoebuizen in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Admiraliteitskade 94
3063EH Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1741-1742


Beschrijving van Uitwateringsduiker met bijbehorende watertoebuizen

Inleiding Twee uitwateringsduikers en vier watertoevoerbuizen, onderdeel van het stoomgemaal Schieland. De gewelven bevinden zich onder het terrein waarop het Stoomgemaalcomplex Schieland is gebouwd. De gewelven zijn toegankelijk via een opening afgedekt door een luchtrooster in het onbebouwde, verharde binnenterrein aan de zijde van de Admiraliteitskade. Het noord-zuid georiënteerde gewelf is een deel van de uitwateringssluis uit 1741-42. De zuigbuizen van de pompen van het gemaal Schieland kwamen uit op de in 1898 nieuw aangelegde duiker, dit is het oost-west georiënteerde gewelf, die op de oudere uitwateringsduiker van de sluis was aangesloten. Omschrijving Ondergrondse in baksteen gemetselde segmentboogvormige gewelven met vloer van twee uitwateringsduikers met afmetingen van ca. 5.75 m. breed en een hoogte van ca. 5.10 m. op houten paalfundering. Het lange noord-zuid georiënteerde gewelf, daterend uit 1741-42, bevindt zich onder de voormalige kolenbergplaats en onder het onbebouwde, verharde terrein; het iets smallere en kortere gewelf uit 1898 begint deels onder het onbebouwde, verharde terrein en deels onder de voormalige kolenbergplaats en loopt uit tot onder het ketelhuis. De vier waterafvoerbuizen staan loodrecht op het oost-west georiënteerde gewelf en komen uit onder de voormalige machinekamer. Waardering Uitwateringsduiker met bijbehorende watertoebuizen van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden wegens de ouderdom en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het stoomgemaalcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508223
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uitwateringsduiker met bijbehorende watertoebuizen in Rotterdam

Stoomgemaal Schieland

Admiraliteitskade 94
Rotterdam
Inleiding Voormalige machinekamer met bijbehorend ketelhuis, daterend uit 1898 naar ontwerp van A. Nolen en hoofdonderdeel van het stoomgem..

Stoomgemaal Schieland

Admiraliteitskade 96
Rotterdam
Inleiding Op binnenterrein in de noordwestelijke hoek gelegen voormalige KOLENBERGPLAATS (later in gebruik genomen als garage en loods), da..

Slaakhuys

Slaak 34
Rotterdam
Inleiding KANTOOR- en BEDRIJFSGEBOUW met bijbehorende vrijstaande LUIFEL uit 1952-1954, gebouwd naar ontwerp van de architecten J.J.M. Veg..

Stenen Leeuwen. Drie gebeeldhouwde natuurstenen leeuwen, afkomstig van het Hofpoortje en gemerkt: "J. Keerbergen fecit". gerestaureerd door Stracke

Karl Landsteinhof a/d Maasboulevard bij
Rotterdam
Stenen Leeuwen. Drie gebeeldhouwde natuurstenen leeuwen, afkomstig van het Hofpoortje en gemerkt: "J. Keerbergen fecit". Eind 18e eeuw; gere..

Oostelijk Zwembad

Gerdesiaweg 480
Rotterdam
Omschrijving Oostelijk Zwembad. Inleiding: Overdekt ZWEMBAD gebouwd in 1932, op initiatief van enkele Rotterdamse notabelen, naar ontwerp ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)