Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten boerderij met schuur in Culemborg

Boerderij

Goilberdingerdijk 37
4105LB Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 20e eeuw


Beschrijving van Houten boerderij met schuur

Inleiding De boerderij met schuur ligt ten westen van Culemborg onder de dijk aan de Lek en bevindt zich in het schootsveld van fort Everdingen. Om die reden is het object niet versteend. Beschrijving Houten boerderij van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond. De boerderij is van een ongewoon type en lijkt nog het meest op een stolpboerderij. In de huidige situatie bestaan de gevels uit brede houten delen in potdekselwerk boven een bakstenen, gepleisterde plint. Aan de voorhuiszijde zijn de gevels aan de binnenzijde voorzien van een in rode baksteen opgetrokken muur die aan de binnenzijde is gepleisterd. De boerderij heeft een soort tentdak met aan de zij- en achterkant tot de hoogte van een bouwlaag doorlopende dakschilden. Aan de voorzijde heeft het dak een wolfeind. Het dak is met riet gedekt; ter plaatse van de langsdakschilden, aan de onderrand twee rijen rode hollandse pannen. Op de nok en in het rechterdakvlak een gemetselde schoorsteen. De voorgevel heeft twee bouwlagen en een symmetrische indeling. Centraal een terugliggend, gesloten deel met een klein venster en kelderraam met diefijzers. Links en rechts daarvan twee maal drie schuifvensters. Op de verdieping drie schuifvensters. Alle vensters zijn uitgevoerd in hout en recht afgesloten. In de zij- en achtergevels diverse raam- en deuropeningen, met moderne kozijnen. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke indeling met een woonhuis en een bedrijfsgedeelte. De delen worden gescheiden door brandwerende stenen muren. Gebintconstructie, balklagen en vloeren zijn nog aanwezig. Schuur Aan de achterzijde, in het verlengde van de boerderij ligt een houten schuur uit 1937 met gepotdekselde gevels. Een bouwlaag onder zadeldak met hollandse pannen gedekt, langs een zijde een windveer. In de van oorsprong symmetrische voorgevel vier deuren in hout, en twee drie-ruits ramen. In de topgevel twee drieruits ramen. De lage zijgevels zijn blinde gevels. Waardering De architectuur- en cultuur-historische waarde van de boerderij met schuur is groot. Het is een zeldzaam voorbeeld van een houten boerderij, die qua exterieur en indeling nog gaaf is bewaard. De boerderij is van een bijzonder type. De schuur is een goed voorbeeld van aangepaste architectuur in de eerste helft 20ste eeuw. De situering nabij een andere houten boerderij en in het schootsveld van fort Everdingen geven het object een stedenbouwkundige betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508221
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten boerderij met schuur in Culemborg

tankhindernis

werk aan het spoel
culemborg
Cluster 503. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BETONBLOK VAN TANKVERSPERRING als onderdeel van een accesverdediging in de Zuidelijke L..

werk aan het spoel

werk aan het spoel
culemborg
Cluster 503. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P als 20ste-eeuwse, in serie gebouwde, toevoegingen aan het b..

werk aan het spoel

werk aan het spoel
culemborg
Cluster 503. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding KOGELPOORT / RESTANT SCHIETBAAN, als onderdeel van een ten behoeve van de oefening van m..

werk aan het spoel

werk aan het spoel
culemborg
Cluster 503. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding INUNDATIESLUIS / KEERSLUIS in de Prijssedijk, als onderdeel van de sluis- en waterwerke..

betonnen werken rond fort everdingen

betonnen werken rond fort everdingen
culemborg
Cluster 502. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding BETONBLOK VAN TANKVERSPERRING als onderdeel van een accesverdediging in de Zuidelijke L..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten boerderij met schuur in Culemborg