Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Noordwijk

Tuin Park Landgoed

Gooweg 23
2201AX Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Koetshuis

KOETSHUIS. Ten noordoosten van het huis Calorama het koetshuis gebouwd op L-vormige grondslag (vierkant voorhuis - rechthoekig achterhuis) onder een met Oudhollandse pannen gedekt mansardedak. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen met decoraties van beige baksteen en een grijze plint. Onder de daklijst loopt een met rode en beige baksteen gedecoreerd fries. In de voorgevel een gedenksteen met de inscriptie 'de eerste steenen gelegd 18 mei 1878'. Centraal in de halsgevel aan de voor(straat)zijde ligt de monumentale dubbele inrijddeur met paneelvakken. Het driehoekige bovenlicht heeft een versiering van snijwerk. Aan weerszijden van deze deur een venster, waarvan het onderste gedeelte blind is uitgevoerd. De vensters hebben een geverfde bakstenen onderdorpel met tandlijst. De daklijst boven de vensters wordt in het midden onderbroken door een paardenkop. In de halsgevel een T-venster met louvreluiken onder een smal overstek met windveren. De zijgevel aan de zuidkant heeft dezelfde indeling als de voorgevel; een inrijddeur, twee geheel blind uitgevoerde vensters en een dakkapel met T-venster en persiennes. Links daarvan is een klein daklicht van latere datum. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Gooweg; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Noordwijk

Toegangshek met keermuren

Gooweg 23
Noordwijk
TOEGANGSHEK MET KEERMUREN. Aan de Gooweg twee identieke toegangshekken, waarvan één toegang geeft tot het buitenhuis Calorama en de ander..

Calorama

Gooweg 21
Noordwijk
HOOFDGEBOUW (Calorama). Oorspronkelijk op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws tweebeukig huis dat is gepleisterd en okergeel i..

Historische tuin- en parkaanleg

Gooweg 21
Noordwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail bewaard kleinschalige historische tuinaan leg in landschapsstijl dat..

Toegangshek met keermuren

Gooweg 21
Noordwijk
TOEGANGSHEK MET KEERMUREN. Aan de Gooweg twee identieke toegangshekken, waarvan één toegang geeft tot het buitenhuis Calorama en de ander..

Tuinkoepel

Gooweg 21
Noordwijk
TUINKOEPEL. Ten noorden van het huis Calorama op een heuvel ligt een achtkantige tuin- koepel met een puntvormig leiendak. De koepel is in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Noordwijk

Foto's (1)