Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel in Noordwijk

Tuin Park Landgoed

Gooweg 21
2201AX Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1842


Beschrijving van Tuinkoepel

TUINKOEPEL. Ten noorden van het huis Calorama op een heuvel ligt een achtkantige tuin- koepel met een puntvormig leiendak. De koepel is in dezelfde okergele kleur als het huis geschilderd. In vier zijden zijn openslaande glazen deuren aangebracht met op ooghoogte verschillend gekleurde stroken glas. Elke kleur symboliseert één van de vier seizoenen. In de muur is een gedenksteen gemetseld, herinnerend aan de bouw uit 1842 en aan de restauratie uit 1982. Waardering TUINKOEPEL van algemeen belang: - vanwege de vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508214
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel in Noordwijk

Calorama

Gooweg 21
Noordwijk
HOOFDGEBOUW (Calorama). Oorspronkelijk op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws tweebeukig huis dat is gepleisterd en okergeel i..

Historische tuin- en parkaanleg

Gooweg 21
Noordwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail bewaard kleinschalige historische tuinaan leg in landschapsstijl dat..

Toegangshek met keermuren

Gooweg 21
Noordwijk
TOEGANGSHEK MET KEERMUREN. Aan de Gooweg twee identieke toegangshekken, waarvan één toegang geeft tot het buitenhuis Calorama en de ander..

Moestuinmuur

Gooweg 21
Noordwijk
MOESTUINMUUR. Ten noorden van het huis Calorama een achttiende-eeuwse rechte tuinmuur opgetrokken uit zachte rode baksteen met steunberen. ..

Woonhuis annex kruidendrogerij

Gooweg 19
Noordwijk
WOONHUIS ANNEX KRUIDENDROGERIJ. Ten westen van het huis Calorama een zeventiende-eeuws gebouwencomplex opgetrokken uit baksteen onder een m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinkoepel in Noordwijk

Foto's (1)