Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis annex kruidendrogerij in Noordwijk

Kasteel Buitenplaats

Gooweg 19
2201AX Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Woonhuis annex kruidendrogerij

WOONHUIS ANNEX KRUIDENDROGERIJ. Ten westen van het huis Calorama een zeventiende-eeuws gebouwencomplex opgetrokken uit baksteen onder een met Oudhollandse pannen gedekt zadeldak. Korte gevel met zeventiende-eeuwse top en in de onderbouw achttiende-eeuws gedeelde ramen (drie 9-ruiters). Latere wijzingen. Aan de achterzijde een negentiende-eeuwse dwarsaanbouw onder een schilddak, waarin de kruidendrogerij was gevestigd. Een derde gedeelte sluit daarop aan. De kruidendrogerij is niet meer in gebruik. Waardering WOONHUIS ANNEX KRUIDENDROGERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuur-historische waarde; - vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508213
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis annex kruidendrogerij in Noordwijk

Calorama

Gooweg 21
Noordwijk
HOOFDGEBOUW (Calorama). Oorspronkelijk op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws tweebeukig huis dat is gepleisterd en okergeel i..

Historische tuin- en parkaanleg

Gooweg 21
Noordwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail bewaard kleinschalige historische tuinaan leg in landschapsstijl dat..

Toegangshek met keermuren

Gooweg 21
Noordwijk
TOEGANGSHEK MET KEERMUREN. Aan de Gooweg twee identieke toegangshekken, waarvan één toegang geeft tot het buitenhuis Calorama en de ander..

Tuinkoepel

Gooweg 21
Noordwijk
TUINKOEPEL. Ten noorden van het huis Calorama op een heuvel ligt een achtkantige tuin- koepel met een puntvormig leiendak. De koepel is in..

Moestuinmuur

Gooweg 21
Noordwijk
MOESTUINMUUR. Ten noorden van het huis Calorama een achttiende-eeuwse rechte tuinmuur opgetrokken uit zachte rode baksteen met steunberen. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)