Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Calorama in Noordwijk

Kasteel Buitenplaats

Gooweg 21
2201AX Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: verbouwd in 1872


Beschrijving van Calorama

HOOFDGEBOUW (Calorama). Oorspronkelijk op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws tweebeukig huis dat is gepleisterd en okergeel is geschilderd. Het pand bestaat uit twee bouwlagen en een attiek onder twee, met zwarte Oudhollandse pannen gedekte, zadeldaken waartussen zich een zakgoot bevindt. Op de nokeinden staan rechthoekig gemetselde schoorstenen. Het dakschild wordt in het midden onderbroken door een dakkapel. In 1872 zijn twee houten serres tegen de voorgevel en tevens een aanbouw tegen de noordoostgevel opgetrokken. De regelmatig ingedeelde voorgevel is vijf vensterassen breed met centraal de ingangspartij voorzien van een dubbele glazen deur. De negentiende-eeuwse vensters hebben een roeden profilering en persiennes aan weerszijden. De achter- en zijgevels zijn onregelmatiger van opzet, met meerruitsvensters. Boven de vensters zijn witte terracotta ornamenten in empirestijl aangebracht vermoedelijk uit de tijd van de verbouwing, 1872 - nieuw gemaakt naar het origineel). Een kleine kelder waarschijnlijk daterend uit de allereerste bouwfase(zeventiende eeuw). Waardering HOOFDGEBOUW (Calorama) van algemeen belang: - vanwege de villabouw die typerend is voor het derde kwart van de negentiende eeuw; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Calorama in Noordwijk

Historische tuin- en parkaanleg

Gooweg 21
Noordwijk
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail bewaard kleinschalige historische tuinaan leg in landschapsstijl dat..

Toegangshek met keermuren

Gooweg 21
Noordwijk
TOEGANGSHEK MET KEERMUREN. Aan de Gooweg twee identieke toegangshekken, waarvan één toegang geeft tot het buitenhuis Calorama en de ander..

Tuinkoepel

Gooweg 21
Noordwijk
TUINKOEPEL. Ten noorden van het huis Calorama op een heuvel ligt een achtkantige tuin- koepel met een puntvormig leiendak. De koepel is in..

Moestuinmuur

Gooweg 21
Noordwijk
MOESTUINMUUR. Ten noorden van het huis Calorama een achttiende-eeuwse rechte tuinmuur opgetrokken uit zachte rode baksteen met steunberen. ..

Woonhuis annex kruidendrogerij

Gooweg 19
Noordwijk
WOONHUIS ANNEX KRUIDENDROGERIJ. Ten westen van het huis Calorama een zeventiende-eeuws gebouwencomplex opgetrokken uit baksteen onder een m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Calorama in Noordwijk

Foto's (5)