Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herteveld, oranjerie in Maarssen

Tuin Park Landgoed

Straatweg 17 A
3603CV Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw 1e helft, nadien verbouwd


Beschrijving van Herteveld, oranjerie

Omschrijving onderdeel 8: (Straatweg 17a; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) ORANJERIE. Ten noorden van het huis gelegen 18de-eeuwse oranjerie, die in de tweede kwart van de 19de eeuw met een Chinese koepel werd uitgebreid. Thans in gebruik als woning. Op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen, deels (roze) gepleisterde, oranjerie van één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de zuidgevel vijf grote vensters met roedenverdeling. Rechts tegen het vijfde venster een halfronde koepelvormige uitbouw met omlopende galerij in Chinese stijl. De uitbouw, die deels boven de sloot is gebouwd, heeft drie tuindeuren met roedenverdeling en rondboog bovenlichten. In de kopgevel (oost) een boogvenster in Serlio-motief en een dakkapel. In de westgevel een deur en een dakkapel. Aanbouw noordgevel uit 1954 en om die reden van ondergeschikte betekenis. Waardering ORANJERIE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving met de koepelvormige uitbouw in Chinese stijl; - als karakteristiek element van de buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herteveld, oranjerie in Maarssen

Herteveld, oranjerie

Straatweg 17A
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Orangerie van het huis Herteveld, 18e eeuw, met merkwaardige serre uit de 19e eeuw.

Herteveld, lattentent (houten prieel)

Straatweg 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 9: (bij Straatweg 19a; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) LATTENTENT. In aanleg achter het huis staat een ..

Herteveld, hoofdgebouw

Straatweg 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: (Straatweg 17; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Herteveld). Op rechthoekige grondslag ge..

Herteveld, historische tuin en park

Straatweg 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: (bij Straatweg 17; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de ..

Herteveld, onder andere hekwerk met vier hardstenen pijlers en loden vazen

Straatweg 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3: (bij Straatweg 17; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TOEGANGSHEK. Bij de ingang van de buitenplaats st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herteveld, oranjerie in Maarssen