Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herteveld, tuinmanswoning in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Straatweg 19 B
3603CV Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw 2e helft
Architect: vermoedelijk Jacob Scott de opdrachtgever


Beschrijving van Herteveld, tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 7: (Straatweg 19b; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) TUINMANSWONING. Aan de westgevel van het voormalige koetshuis grenzend een gaaf 17de-eeuws bakstenen tuinhuis. Gebouwd op rechthoekige grondslag, twee bouwlagen hoog bekroond door een klokgevel aan de voorzijde en een tuitgevel aan de achterzijde onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De voorgevel kent een symmetrische indeling bestaande uit een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht en aan weerszijde een kloostervenster. Op de verdieping een meerruits schuifvenster met luiken en in de topgevel een klein zoldervenster. Klok. Twee meerruits schuifvensters in de zijgevel. Aan de achterzijde een aanbouw van latere datum. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508206
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herteveld, tuinmanswoning in Maarssen

Herteveld, tuinmanswoning

Straatweg 19B
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Pand met topgevel wellicht oorspronkelijk trapgevel of tuitgevel van 18e eeuws model, thans een tuitvorm, gedekt met doorlopende rollaag.

Herteveld, voormalig koetshuis

Straatweg 19A
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Bijgebouw van het huis Herteveld, met zwartgeverfde muren.

Herteveld, koetshuis

Straatweg 19A
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: (Straatweg 19a; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw (noord) een..

Herteveld, lattentent (houten prieel)

Straatweg 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 9: (bij Straatweg 19a; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) LATTENTENT. In aanleg achter het huis staat een ..

Herteveld, hoofdgebouw

Straatweg 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: (Straatweg 17; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Herteveld). Op rechthoekige grondslag ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herteveld, tuinmanswoning in Maarssen

Foto's (2)