Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rupelmonde: Koetshuis in Nieuwersluis

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 26
3631AC Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Rupelmonde: Koetshuis

KOETSHUIS. Ten noorden van het huis het voormalig koetshuis met lijstgevels daterend uit de achttiende eeuw. Eén bouwlaag op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen met een donkere plint onder een met Oud Hollandse pannen gedekt schilddak met twee gemetselde schoorstenen op de nok. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) is vier traveeën breed met drie meerruitsvensters met luiken en in de tweede travee van links een dubbele inrijdeur. Centraal een recent gebouwde dakkapel (1978). In de kopgevel aan de Vechtzijde de toegangsdeur met meerruitsbovenlicht geflankeerd door een meerruitsvenster met luiken. Twee getoogde dakkapellen in het dakschild. De kopgevel aan de straatzijde heeft twee dubbele inrijdeuren (1978). Onregelmatige indeling van de achtergevel met meerruitsscuifvenster en een toegangsdeur. Restauratie in 1978. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508194
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rupelmonde: Koetshuis in Nieuwersluis

Rupelmonde

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Rupelmonde). Blokvormig hoofdgebouw bestaande uit een zeventiende-eeuws deel van drie bouwlagen (grenzend aan de straat) en een..

Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde. Eenvoudige aanleg in landschapsstijl, die in het begin van de nege..

Rupelmonde: Toegangshek

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK. Recht tegenover het huis een ornamenteel toegangshek uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Het dubbele smeedijzeren spijl..

Rupelmonde: Tuinbeelden

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TUINBEELDEN. Aan weerszijden van de hoofdingang van het huis twee achttiende-eeuwse marmeren borstbeelden voorstellende Andromeda en Perseus..

Rupelmonde: Aanleghek

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
AANLEGHEK. Aan de Vecht grenzend een acolade-vormig smeedijzeren aanleghek staande op een fundament van gele baksteen met natuurstenen afdek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rupelmonde: Koetshuis in Nieuwersluis

Foto's (2)