Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 24
3631AC Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1836


Beschrijving van Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde. Eenvoudige aanleg in landschapsstijl, die in het begin van de negentiende eeuw tot stand is gekomen. De kern wordt gevormd door het ovaalvormige grasperk gelegen voor het huis waar enkele oude solitairen staan (eiken), zoals te zien is op de tekening van Lutgers (1836). Rondom dit perk een wandeling van gebogen paden. De parkzijde grenzend aan de Rijksstraatweg is afgesloten door een hoge haag. De aanleg rond het huis heeft een open karakter van gazons met enkele solitairen en twee diagonale zichtassen over de Vecht. De tuinarchitect van deze aanleg is niet bekend. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde van algemeen belang: - als eenvoudig en als zodanig bijzonder voorbeeld van een vroeg 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl van een Vechtse buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg in Nieuwersluis

Rupelmonde

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Rupelmonde). Blokvormig hoofdgebouw bestaande uit een zeventiende-eeuws deel van drie bouwlagen (grenzend aan de straat) en een..

Rupelmonde: Toegangshek

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK. Recht tegenover het huis een ornamenteel toegangshek uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Het dubbele smeedijzeren spijl..

Rupelmonde: Tuinbeelden

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TUINBEELDEN. Aan weerszijden van de hoofdingang van het huis twee achttiende-eeuwse marmeren borstbeelden voorstellende Andromeda en Perseus..

Rupelmonde: Aanleghek

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
AANLEGHEK. Aan de Vecht grenzend een acolade-vormig smeedijzeren aanleghek staande op een fundament van gele baksteen met natuurstenen afdek..

Rupelmonde: Speelhuisje

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
SPEELHUISJE. Ten zuiden van het huis een klein houten speelhuisje voor kinderen uit ca.1850. Gebouwd op vierkante grondslag onder een met Ou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg in Nieuwersluis

Foto's (1)