Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rupelmonde in Nieuwersluis

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 24
3631AC Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van Rupelmonde

HOOFDGEBOUW (Rupelmonde). Blokvormig hoofdgebouw bestaande uit een zeventiende-eeuws deel van drie bouwlagen (grenzend aan de straat) en een achttiende-eeuws deel van twee bouwlagen (grenzend aan de Vecht) opgetrokken in baksteen onder een met Tuile du Nord pannen gedekt dubbel afgeplat schilddak. Op de nokeinden vier gemetselde schoorstenen met bekroning van latere datum. Het achterste deel is breder dan het voorste deel. De voorgevel aan de straatzijde wordt gevormd door een middenrisaliet met ingangspartij uit 1768 bekroond door een driehoekig fronton waarin een rondvenster is uitgespaard versierd met guirlandes. De ingangspartij bestaat uit een twintigste-eeuwse toegangsdeur waarboven een rondboog meerruitsvenster (fenetre à terre) op de verdieping gevat in een natuurstenen omlijsting. De toegangsdeur wordt geflankeerd door Ionische zuilen (uit 1796) waarop een hekwerk in Lodewijk XVI-stijl rust. De omlijsting van het venster en het hekwerk op het dak is uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl. Aan beide kanten van het verdiepingsraam een oeil de boeuf gevat in kwabornamenten, die daar rond 1930 door de architect F.J.A. den Terc zijn aangebracht. Ter weerszijden van het middenrisaliet een vensteras opgebouwd uit drie meerruitsvensters met luiken. Geblokte hoeklisenen. In de vijfassige achtergevel een centrale driehoekige uitbouw (van de achthoekige koepelzaal) van drie traveeën breed bekroond door een zandstenen ornament van twee blanke alliantiewapens en twee liggende figuren voorstellende Neptunus en Mercurius. Boven de daklijst een hekwerk in de vorm van een attiek in Lodewijk XV-stijl, identiek aan dat van de voorzijde. De vensterassen bestaan uit twee boven elkaar geplaatste meerruitsvensters met persiennes. De middelste travee is gevat in een zandstenen omlijsting. In de zijgevels van het voorhuis twee vensterasen bestaande uit drie meerruitsvensters met luiken en een dakkapel. In de zijgevels van het achterhuis twee vensterassen (twee meerruitsvensters), waarvan die aan de westkant blind is uitgevoerd. De noordgevel heeft twee paneeldeuren. In het verspringende muurwerk tussen het voor- en achtergedeelte is een nis uitgespaard. De nis aan de linkerzijde heeft een zandstenen console-vormige onderdorpel. In het INTERIEUR is het achttiende-eeuwse stucwerk in Lodewijk XV-stijl van belang. Waardering HOOFDGEBOUW (Rupelmonde) van algemeen belang: - vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse blokvormige hoofdgebouw, dat in 1768 met een koepelzaal uitgebreid is; - vanwege de zandstenen decoraties van het exterieur in Lodewijk XV- en XVI-stijl; - vanwege de zeldzaamheidswaarde van de koepelkamer; - vanwege het 18de-eeuwse stucwerk van het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rupelmonde
Hoofdgebouw gezien vanaf de Vecht
Hoofdgebouw gezien vanaf de Vecht
Locatie Nieuwersluis, Rijksstraatweg 24
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 508190
Koetshuis
Koetshuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Rupelmonde is een buitenplaats langs de rivier de Vecht in het Nederlandse dorp Nieuwersluis.

De buitenplaats is vernoemd naar de Belgische plaats Rupelmonde. Rond 1750 is het hoofdgebouw vergroot, aan de Vechtzijde kwam daarin een zaal gedeeltelijk in een forse uitbouw te liggen. Later volgden nog andere aanpassingen.

In monumentaal opzicht horen tot de buitenplaats naast het hoofdgebouw onder meer de tuin- en parkaanleg met tuinbeelden, een koetshuis, diverse hekwerken en een tuinhuis. De monumentale tuinmuur bij de moestuin valt vandaag de dag ook onder Rupelmonde maar behoorde oorspronkelijk tot de naastgelegen buitenplaats Sterreschans.

Zie ook

Bronnen

  • Dr R. van Luttervelt, De Buitenplaatsen aan de Vecht, De Tijdstroom, Lochem, 1948

Monumenten in de buurt van Rupelmonde in Nieuwersluis

Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde. Eenvoudige aanleg in landschapsstijl, die in het begin van de nege..

Rupelmonde: Toegangshek

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK. Recht tegenover het huis een ornamenteel toegangshek uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Het dubbele smeedijzeren spijl..

Rupelmonde: Tuinbeelden

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TUINBEELDEN. Aan weerszijden van de hoofdingang van het huis twee achttiende-eeuwse marmeren borstbeelden voorstellende Andromeda en Perseus..

Rupelmonde: Aanleghek

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
AANLEGHEK. Aan de Vecht grenzend een acolade-vormig smeedijzeren aanleghek staande op een fundament van gele baksteen met natuurstenen afdek..

Rupelmonde: Speelhuisje

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
SPEELHUISJE. Ten zuiden van het huis een klein houten speelhuisje voor kinderen uit ca.1850. Gebouwd op vierkante grondslag onder een met Ou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rupelmonde in Nieuwersluis

Foto's (3)