Hofwijck: poortgebouw in Voorburg

Westeinde 2
2275AD Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)

Architect: H. van der Kloot Meyburg

Beschrijving van Hofwijck: poortgebouw

Omschrijving POORTGEBOUW. Op vierkante grondslag gebouwd rood bakstenen poortgebouw met een segmentvormige doorgang onder een topgevel. Het met leien gedekte zadeldak draagt een gemetselde schoorsteen op de nok. Het pand is als conciƫrgewoning in 1929 door de architect H. van der Kloot Meyburg gebouwd en is thans in gebruik door de Vereniging Hofwijck. Regelmatig ingedeelde voorgevel heeft aan weerszijden van de open doorgang een venster, op de verdieping drie kruiskozijnen en een klein venster in de topgevel. Onder dit laatste venster een hardstenen gevelsteen met de inscriptie 'HOFWIJCK'. De achtergevel kent een gelijke indeling met keldervensters. In de zijgevel (zuidwest) de toegangsdeur met links daarvan een drie horizontale vensters. Onder de daklijst twee vensters. In de zijgevel (noordoost) twee maal twee vierkante vensters en onder de daklijst een dubbel kozijn. Voor het poortgebouw een ommuurd vierkant voorplein met hekwerk. De lage bakstenen muur sluit aan op twee uitstekende hogere muurgedeelten van de voorgevel van het poortgebouw. Het smeedijzeren toegangshek met twee hekvleugels heeft een voor de jaren dertig kenmerkende vormgeving. In de doorgang een dubbel houten hekwerk met beslag. Aan weerskanten van de doorgang een toegangsdeur. Aan de rechter zijde van de deur in de zuidwestgevel een driekozijn. Waardering POORTGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving die kenmerkend is voor de jaren dertig; - vanwege de markante ligging aan de entree tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)