Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofwijck: opgang met brug en keermuur in Voorburg

Kasteel Buitenplaats

Westeinde 2
2275AD Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland


Beschrijving van Hofwijck: opgang met brug en keermuur

Omschrijving OPGANG MET BRUG EN KEERMUUR. Tussen het omgrachte huis en het voorplein een achttiende-eeuws bakstenen verbindingselement (opgang) van drie maal drie treden die voor het huis eindigt en overgaat in een brug bestaande uit een loopplank met aan weerskanten een balustrade. De opgang is taludvormig en bestaat uit een lage bakstenen keermuur en een hoger opgetrokken bruggedeelte met in de zijkanten drie Y-vormige muurankers. De keermuur loopt door langs de voorzijde van het voorplein. Aan weerszijden van de opgang een bakstenen balustrade, die versierd is met vier hardstenen beelden van kinderfiguren. Deze putti stellen de vier jaargetijden voor. De beelden zijn bij de restauratie van 1954-'55 door Dirk Bus vervaardigd. De opgang is ontworpen door Constantijn Huygens, deze werd ge├»nspireerd door de Rialto-brug in Veneti├ź. Waardering BRUG MET KEERMUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege zijn architectonische vormgeving naar ontwerp van Huygens; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen van de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508187
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofwijck: opgang met brug en keermuur in Voorburg

Hofwijck: hoofdgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Hofwijck). Tussen 1641 en 1642 door Pieter Post gebouwd paviljoenvormig huis naar ontwerp van Constantijn Huygen..

Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hofwijck. Deels in structuur bewaarde classicistische aanleg ui..

Hofwijck: poortgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving POORTGEBOUW. Op vierkante grondslag gebouwd rood bakstenen poortgebouw met een segmentvormige doorgang onder een topgevel. H..

Koetshuis met paardenstallen

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de buitenplaats Middenburg behorende KOETSHUIS met PAARDENSTALLEN is in 1869 gebouwd in een sobere, aan het classicisme verw..

Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh)

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De bij de buitenplaats Middenburg behorende TUINAANLEG bestaat uit een park rondom het huis en een overtuin. Het park in landscha..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofwijck: opgang met brug en keermuur in Voorburg

Foto's (1)