Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg in Voorburg

Tuin Park Landgoed

Westeinde 2
2275AD Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 17e eeuw 1650 midden 17e eeuw


Beschrijving van Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hofwijck. Deels in structuur bewaarde classicistische aanleg uit de tweede kwart van de zeventiende eeuw naar de idee├źn van Constantijn Huygens. De aanleg van de buitenplaats is geproportioneerd naar de verhoudingen van het menselijk lichaam en gebaseerd op wiskundige beginselen. De grondvorm van de aanleg wordt bepaald door rechthoeken en vierkanten waar het huis als onderdeel in is opgenomen. De zeventiende-eeuwse structuur van de aanleg wordt bepaald door de loodrecht op het huis staande as thans gevormd door een brede waterloop en een vierkant voorplein, de omgrachting van het huis met aan weerskanten een eiland. In 1926/27 en in 1984/85 werd de tuinaanleg deels gereconstrueerd. Sinds 1985 maakt het park deel uit van de openbare ruimte. Doordat het terrein sinds de aanleg van 1641/42 sterk gereduceerd is, is de symmetrie van de oorspronkelijke aanleg niet meer terug te halen. Als onderdeel van de openbare ruimte is het park ingericht met bruggen, banken, twee beelden en een bakstenen trappartij bij het voorplein die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis zijn. In 1996 is aan de zijde van de Vliet een uitzit gerealiseerd, zoals deze ook in de oorspronkelijk tuin aanwezig was en door Huygens beschreven werd als een rustplaats om uit te zien over de Vliet. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats van algemeen belang: - vanwege de deels bewaard gebleven en deels in structuur terug gebrachte historische tuin- en parkaanleg in classicistische stijl uit het midden van de 17de-eeuw; - als inspiratiebron van het door Constantijn Huygens geschreven gedicht 'Hofwijck' (1650-1651) dat aan de buitenplaats is gewijd; - in samenhang met het schrijven van Huygens; - vanwege het belang van de aanleg voor de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508186
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg in Voorburg

Hofwijck: hoofdgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Hofwijck). Tussen 1641 en 1642 door Pieter Post gebouwd paviljoenvormig huis naar ontwerp van Constantijn Huygen..

Hofwijck: opgang met brug en keermuur

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving OPGANG MET BRUG EN KEERMUUR. Tussen het omgrachte huis en het voorplein een achttiende-eeuws bakstenen verbindingselement (op..

Hofwijck: poortgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving POORTGEBOUW. Op vierkante grondslag gebouwd rood bakstenen poortgebouw met een segmentvormige doorgang onder een topgevel. H..

Koetshuis met paardenstallen

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de buitenplaats Middenburg behorende KOETSHUIS met PAARDENSTALLEN is in 1869 gebouwd in een sobere, aan het classicisme verw..

Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh)

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De bij de buitenplaats Middenburg behorende TUINAANLEG bestaat uit een park rondom het huis en een overtuin. Het park in landscha..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg in Voorburg

Foto's (1)