Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofwijck: hoofdgebouw in Voorburg

Kasteel Buitenplaats

Westeinde 2
2275AD Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Hofwijck: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW (Hofwijck). Tussen 1641 en 1642 door Pieter Post gebouwd paviljoenvormig huis naar ontwerp van Constantijn Huygens met medewerking van Jacob van Campen. Het geheel omgrachte, vierkante bouwlichaam is opgetrokken uit baksteen en bestaat uit drie bouwlagen onder een met leien gedekt tentdak. Het dak wordt bekroond door een vierkant gemetselde schoorsteen waarop een ijzeren windveer staat. In het midden van ieder dakschild een dakkapel bekroond met een driehoekig fronton. Gelijkwaardige behandeling van alle vier de gevelzijden. De regelmatige gevelindeling wordt bepaald door drie traveeën die zijn opgebouwd uit drie vensters: bolkozijn met luiken, kruiskozijn met halve luiken en een bolkozijn met luiken. In de twee zijgevels en de achtergevel wordt de middelste travee gevormd door grisaille-schilderingen waarop een nis met imitatie-beeldhouwwerk staat afgebeeld. In de voorgevel zijn de grisailles aan weerszijde van de middelste travee (ingangspartij) aangebracht. De schilderwerken zijn bij de restauratie van 1954-'55 opnieuw vervaardigd door Pol Dom. Centraal in de voorgevel de ingangspartij gevat in een natuurstenen rechte omlijsting bekroond door een driehoekig fronton en een natuurstenen decoratiestuk bestaande uit een wapenschild geflankeerd door festoenen. Daarboven een bolkozijn met luiken. Onder de ingangspartij een waterpoort. In het INTERIEUR is de zeventiende-eeuwse ruimte-indeling van belang. Restauraties in 1912-'1915, 1926-'27 (door H. van der Kloot Meyburg) en 1954-'55 (door Ir. L. van der Kloot Meyburg). Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de architectonische, paviljoenvormige opzet die een representatief voorbeeld is van het 17de-eeuwse classicisme en een belangrijke inspiratiebron vormde van de 17de-eeuwse Hollands-classicistische bouwkunst; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuinaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508184
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofwijck
Hofwijck. Achter het hoofdgebouw kruisen de verhoogde spoorbaan en de A12 de Vliet.
Hofwijck. Achter het hoofdgebouw kruisen de verhoogde spoorbaan en de A12 de Vliet.
Locatie Voorburg, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype Buitenplaats
Huidige functie Museum
Gebouwd in 1642
Gebouwd door Constantijn Huygens
Monumentnummer  508184
Website Hofwijck
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Hofwijck is een buitenplaats gelegen in Voorburg, aan de Vliet of Rijn-Schiekanaal, het kanaal van Delft naar Leiden.

Geschiedenis

Zodra het Zuid Vliet-kanaal in bedrijf was, maakte Constantijn Huygens plannen om een huis te bouwen waar hij zich regelmatig terugtrok. Dergelijke plannen voor buitenhuizen aan kanalen tussen Dordrecht en Amsterdam waren toen heel gewoon, en zoals gezien kan worden in de oude kaart van Voorburg, was Hofwijck één van vele. Het huis en de bijbehorende tuin zijn door Huygens en Jacob van Campen ontworpen. De verhoudingen tussen de afmetingen zijn hierbij zeer bewust gekozen. De tuin was namelijk gebaseerd op het menselijk lichaam, waarbij het huis het hoofd vormde. Dit was gebaseerd op het harmoniemodel van Vitruvius, een Romeins architect uit de klassieke oudheid. De bouw vanaf 1639 stond onder leiding van Pieter Post. Hofwijck werd in 1642 feestelijk ingewijd. In 1653 beschreef Huygens zijn buitenplaats in het hofdicht Hofwijck en in 1692 beschreef hij hoe hij op Hofwijck de aardbeving bij Verviers ervoer: "De stenen vloer waarop ik stond werd enigszins opgetild, en zakte weer in, en dat enige malen gedurende ongeveer tien of twaalf seconden."[1]

Spoorlijn en rijksweg

Sinds 1870 wordt een deel van de tuin aan noordzijde doorsneden door de spoorlijn van Den Haag naar Gouda. Station Voorburg ligt nu letterlijk op grondgebied van Hofwijck. Hierdoor zijn de oorspronkelijke verhoudingen in de vorm van een mens niet meer volledig aanwezig - het 'rechterbeen' is nu een parkeergelegenheid onder het huidige station. Later werd naast de spoorlijn ook de rijksweg Den Haag-Utrecht over het oorspronkelijke landgoed aangelegd.

Museum

In 1914 kwam het buiten in bezit van een Vereniging Hofwijk, die er een museum vestigde gewijd aan leven en werk van de oorspronkelijke bewoner en diens zoon Christiaan Huygens. Tussen 1995 en 2005 werden huis en tuin in oude luister hersteld. Op 31 mei 2005 verrichtte koningin Beatrix de officiële opening. Tegenwoordig kan men een tentoonstelling bezoeken, gewijd aan de geschiedenis van de familie Huygens.

Galerij

Trivia

Westzijde van Hofwijck. De meeste bezoekers kwamen in voorgaande eeuwen per trekschuit, dus dit was de achterkant.
  • Niet alleen was de ligging in de vorm van een liggende mens, ook de naam 'Hofwijck' had een dubbele betekenis: het wijcken van het Haagse hof = ontsnapping, en hof-wijck = tuin-plaats.
  • Tussen 1880 en 1913 was Hofwijck eigendom van de familie P.C. Zuyderhoudt - F. Enthoven.
  • Van 1950 tot 1970 was het huis afgebeeld op het biljet van 25 gulden.
  • Het kasteel en Christiaan Huygens komen prominent aan bod in de zesde afleving ('Travellers' tales') van de PBS-documentaire 'Cosmos' (1980) van de Amerikaanse astronoom Carl Sagan, de meest bekeken Amerikaanse documentaireserie ooit.
  • De Rotterdamse theoloog en hoogleraar Johannes Jacobus van Oosterzee heeft in het midden van de 19de eeuw een tijdlang met z'n gezin op Hofwijck gewoond.
  • Op station Voorburg stopten voorheen alle intercitytreinen tussen Utrecht en Den Haag, maar niet de sneltreinen. De oorzaak hiervan zou een oud verdrag zijn tussen de toenmalige gemeente Voorburg en de Nederlandse Spoorwegen, waarbij de NS toestemming werd gegeven het station te bouwen, mits hier intercity's zouden stoppen. In ruil daarvoor zou Voorburg het stukje land van Hofwijck aan de Spoorwegen hebben gegeven. Diepgaand archiefonderzoek heeft echter niets aan bewijs opgeleverd. Sinds 10 december 2006 is de IC-stop in Voorburg geschrapt, en stoppen er alleen nog stoptreinen.

Literatuur

  • Ton van Strien en Kees van der Leer, Hofwijck : het gedicht en de buitenplaats van Constantijn Huygens, Zutphen 2002.

Externe link



Monumenten in de buurt van Hofwijck: hoofdgebouw in Voorburg

Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hofwijck. Deels in structuur bewaarde classicistische aanleg ui..

Hofwijck: opgang met brug en keermuur

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving OPGANG MET BRUG EN KEERMUUR. Tussen het omgrachte huis en het voorplein een achttiende-eeuws bakstenen verbindingselement (op..

Hofwijck: poortgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving POORTGEBOUW. Op vierkante grondslag gebouwd rood bakstenen poortgebouw met een segmentvormige doorgang onder een topgevel. H..

Koetshuis met paardenstallen

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de buitenplaats Middenburg behorende KOETSHUIS met PAARDENSTALLEN is in 1869 gebouwd in een sobere, aan het classicisme verw..

Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh)

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De bij de buitenplaats Middenburg behorende TUINAANLEG bestaat uit een park rondom het huis en een overtuin. Het park in landscha..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofwijck: hoofdgebouw in Voorburg

Foto's (4)