Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechtoever, tuinkoepel in Maarssen

Tuin Park Landgoed

Diependaalsedijk 33
3601GJ Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1775-1800


Beschrijving van Vechtoever, tuinkoepel

Omschrijving onderdeel 9 (bij Diependaalsedijk 33): TUINKOEPEL. Aan de oever van de Vecht gelegen tuinkoepel uit de vierde kwart van de achttiende eeuw staande op zeshoekige grondslag op een deels bakstenen, deels hardstenen fundament met houten opbouw onder een plat dak. De kroonlijst met tandrand wordt op de hoeken ondersteund door vooruitspringende Korintische zuilen en pilaster op sokkel. Aan een hardstenen trap de dubbele glazen toegangsdeur met roedenverdeling en halfrond bovenlicht. Boogvensters waarboven allegorische kopjes, voorstellende de vier seizoenen, de zon en de maan. In het interieur een stucplafond versierd met guirlandes en bladornamenten in late Lodewijk XVI-stijl. Oorspronkelijk werd de koepel bekroond door een attiek, die in 1920 is afgebrand. Restauratie 1972/73. Waardering TUINKOEPEL is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de byzonder fraaie vormgeving; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Vecht; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508174
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vechtoever, tuinkoepel in Maarssen

Brug in zandpad nabij 'Vechtoever'

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Brug in Zandpad nabij "Vechtoever". Landschappelijk belangrijk.

Vechtoever, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 (Diependaalsedijk 33): HOOFDGEBOUW (Vechtoever). Blokvormig bakstenen hoofdgebouw met lijstgevels en hoeklisenen ..

Vechtoever, historische tuin en park

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2 (bij Diependaalseweg 31, 31A en 33): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De deels in structuur en deels in detail be..

Vechtoever, vier borstbeelden

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3, (bij Diependaalsedijk 33): VIER BORSTBEELDEN. Voor de vier hoeken van het huis vier achttiende-eeuwse marmeren b..

Vechtoever, hekwerk

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Diependaalsdedijk 33): HEKWERK. Gelegen op een dam afgewerkt met halfronde bakstenen keermuren en hardstenen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vechtoever, tuinkoepel in Maarssen

Foto's (2)