Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechtoever, koetshuis in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Diependaalsedijk 31
3601GJ Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Vechtoever, koetshuis

Omschrijving onderdeel 5 (Diependaalsedijk 31 en 31A): KOETSHUIS. Op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws bakstenen koetshuis staande op een hardstenen plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak, die aan een zijde doorloopt in een lessenaarsdak. Het koetshuis is thans in twee woningen ingericht. De langgerekte voorgevel wordt geleed door pilasters. Aan de rechterzijde drie dubbele inrijdeuren met halfrond bovenlicht. Links daarvan twee woningen bestaande uit een deur met tweeruits bovenlicht geflankeerd door een zesruits schuifvenster. In het dakschild op regelmatige afstand van elkaar vijf dakkapellen. In de achtergevel een regelmatige indeling met meerruits vensters, deels met luiken. In het achterdakschild werden in 1998 3 aan de voorzijde identieke dakkapellen gebouwd. Waardering KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ligging, die verwijst naar de 17de-eeuwse formele aanleg; - als karakteristiek onderdeel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508170
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vechtoever, koetshuis in Maarssen

Brug in zandpad nabij 'Vechtoever'

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Brug in Zandpad nabij "Vechtoever". Landschappelijk belangrijk.

Vechtoever, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 (Diependaalsedijk 33): HOOFDGEBOUW (Vechtoever). Blokvormig bakstenen hoofdgebouw met lijstgevels en hoeklisenen ..

Vechtoever, historische tuin en park

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2 (bij Diependaalseweg 31, 31A en 33): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De deels in structuur en deels in detail be..

Vechtoever, vier borstbeelden

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3, (bij Diependaalsedijk 33): VIER BORSTBEELDEN. Voor de vier hoeken van het huis vier achttiende-eeuwse marmeren b..

Vechtoever, hekwerk

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Diependaalsdedijk 33): HEKWERK. Gelegen op een dam afgewerkt met halfronde bakstenen keermuren en hardstenen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vechtoever, koetshuis in Maarssen