Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechtoever, historische tuin en park in Maarssen

Tuin Park Landgoed

Diependaalsedijk 33
3601GJ Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1800-1830


Beschrijving van Vechtoever, historische tuin en park

Omschrijving onderdeel 2 (bij Diependaalseweg 31, 31A en 33): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De deels in structuur en deels in detail bewaarde tuinaanleg in landschapsstijl dateert uit het begin van de negentiende eeuw en is in de loop van de tijd erg verwaarloosd. Tussen 1988-1990 is een groot deel van het bomenbestand van het dicht begroeide park gekapt om de structuur terug te brengen. Een deel van het oude slingerende padenpatroon rond de vijver is teruggevonden en hersteld. Ook zijn nieuwe elementen (borders, hagen en een buxusaanleg met kweek- en snijtuin) in het park geïntergreerd. De aanleg wordt aan de zuidkant en langs de Diependaalseweg omsloten door zeventiende-eeuwse rijen lindenbomen. Het belangrijkste element is de gebogen vijverpartij gestoffeerd met solitairen. De hoofdas van de aanleg is over deze vijverpartij loodrecht op het huis georiënteerd. In de loop van de waterpartij is nog de formele grachtenstructuur te herkennen. Het koetshuis is het enige bouwkundige element dat in de geometrische structuur past, deze is loodrecht op de lindenlaan geprojecteerd, die de scheiding vormt met de voormalige buitenplaats Endelhoven. Utilitair deel rond de oranjerie (boomgaard, koude bakken) fundamenten van een tuinmuur langs de Vecht en haaks daarop de fundamenten van een slangenmuur. Een point-de-vue in de aanleg is de theekoepel aan de Vecht, die aan één zijde geflankeerd wordt door een solitaire beuk. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vechtoever is van algemeen belang: - vanwege de eenvoudige aanleg in landschapsstijl; - vanwege het 17de-eeuwse formele element in de vorm van een lindenlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508166
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vechtoever, historische tuin en park in Maarssen

Brug in zandpad nabij 'Vechtoever'

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Brug in Zandpad nabij "Vechtoever". Landschappelijk belangrijk.

Vechtoever, hoofdgebouw

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 (Diependaalsedijk 33): HOOFDGEBOUW (Vechtoever). Blokvormig bakstenen hoofdgebouw met lijstgevels en hoeklisenen ..

Vechtoever, vier borstbeelden

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3, (bij Diependaalsedijk 33): VIER BORSTBEELDEN. Voor de vier hoeken van het huis vier achttiende-eeuwse marmeren b..

Vechtoever, hekwerk

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Diependaalsdedijk 33): HEKWERK. Gelegen op een dam afgewerkt met halfronde bakstenen keermuren en hardstenen..

Vechtoever, oranjerie

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6 (bij Diependaalsedijk 33): ORANJERIE. In 1835 gebouwde bakstenen oranjerie op rechthoekige grondslag onder een me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vechtoever, historische tuin en park in Maarssen