Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechtoever, hoofdgebouw in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Diependaalsedijk 33
3601GJ Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1730


Beschrijving van Vechtoever, hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1 (Diependaalsedijk 33): HOOFDGEBOUW (Vechtoever). Blokvormig bakstenen hoofdgebouw met lijstgevels en hoeklisenen in Hollands-classicistische stijl uit ca.1730. Op rechthoekige grondslag opgetrokken bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak, waarop vier gemetselde schoorstenen. Tegen de zijgevels een vijfzijdige aanbouw (erker) uit 1884 bestaande uit een souterrain en één bouwlaag onder een plat dak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is drie traveeën breed met centraal de licht risalerende ingangspartij gevormd door een omlijste dubbele toegangsdeur met snij(boven)licht in Lodewijk XV-stijl. Hardstenen trap met negentiende-eeuwse leuning aan weerszijden. Boven de deur op de verdieping een meerruits schuifvenster. In het dakschild een dakkapel bekroond door een halfrond fronton. Aan weerskanten van de ingangspartij een vensteras opgebouwd uit een souterrainvenster met roedenverdeling, twee meerruits schuifvensters en een dakkapel bekroond door een halfrond fronton. De zijgevels kennen een regelmatige, deels blind uitgevoerde indeling met meerruits vensters en dakkapellen. De achtergevel heeft centraal een drie-zijdige uitbouw over de gehele hoogte geflankeerd door een vensteras. In het midden een verdiepte ingang naar het souterrain. Restauratie 1988. In het INTERIEUR is de vrij gaaf bewaard gebleven achttiende-eeuwse plattegrond van belang en de aankleding met achttiende-eeuwse stucplafonds in Lodewijk XV- en XVI-stijl. Waardering HOOFDGEBOUW (Vechtoever) is van algemeen belang: - vanwege het 18de-eeuwse hoofdgebouw in sobere Hollands-classicistische stijl, dat in de 19de eeuw met twee erkers is uitgebreid; - vanwege de vrij gaaf bewaard gebleven 18de-eeuwse ruimte-indeling van het interieur; - vanwege het 18de-eeuwse stucwerk in het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508164
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vechtoever
Hoofdgebouw gezien vanaf de Vechtzijde
Hoofdgebouw gezien vanaf de Vechtzijde
Locatie Maarssen, Diependaalsedijk 31-33
Oorspr. functie buitenplaats
Bouw gereed 18e eeuw (hoofdgebouw)
Verbouwing 19e eeuw (hoofdgebouw)
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 508165
Afbeeldingen
Hekwerk aan de Vechtzijde.
Hekwerk aan de Vechtzijde.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Vechtoever (ook wel Vegt-oever) is een buitenplaats langs de rivier de Vecht in het Nederlandse dorp Maarssen.

Het huidige hoofdgebouw van de buitenplaats dateert uit de 18e eeuw en verving de hofstede Den Oever. In de 19e eeuw zijn er twee erkers aan het hoofdgebouw toegevoegd. Eromheen bevindt zich een historisch park met diverse bijzonderheden zoals een koetshuis, oranjerie, tuinkoepel en een inrijhek. In het verleden was er ook een slangenmuur bij Vechtoever.

Een der eigenaren van (de voorganger van) Vechtoever was Jacob Hiskia Machado, hoofdbewindvoerder rond 1721 van de Provinciale Utrechtsche Geoctroyeerde Compagnie.

Tuinkoepel aan de Vechtzijde.

Bronnen

  • Dr R. van Luttervelt, De Buitenplaatsen aan de Vecht, De Tijdstroom, Lochem, 1948.
  • Ronald Stenvert, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Margreet Tholens, Ben Kooij en Ronald Rommes, Monumenten in Nederland. Utrecht. Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist / Waanders Uitgevers, Zwolle, 1996.

Monumenten in de buurt van Vechtoever, hoofdgebouw in Maarssen

Brug in zandpad nabij 'Vechtoever'

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Brug in Zandpad nabij "Vechtoever". Landschappelijk belangrijk.

Vechtoever, historische tuin en park

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2 (bij Diependaalseweg 31, 31A en 33): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De deels in structuur en deels in detail be..

Vechtoever, vier borstbeelden

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3, (bij Diependaalsedijk 33): VIER BORSTBEELDEN. Voor de vier hoeken van het huis vier achttiende-eeuwse marmeren b..

Vechtoever, hekwerk

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Diependaalsdedijk 33): HEKWERK. Gelegen op een dam afgewerkt met halfronde bakstenen keermuren en hardstenen..

Vechtoever, oranjerie

Diependaalsedijk 33
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6 (bij Diependaalsedijk 33): ORANJERIE. In 1835 gebouwde bakstenen oranjerie op rechthoekige grondslag onder een me..

Kaart & Routeplanner