Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Linschoten: duiventoren in Linschoten

Tuin Park Landgoed

Noord Linschoterdijk 15
3461AC Linschoten (gemeente Montfoort)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Huis te Linschoten: duiventoren

DUIVENTOREN. Voor het oostelijke bouwhuis staat een vierkante zeventiende-eeuwse duiventoren opgetrokken uit baksteen en IJsselsteentjes en bestaande uit twee bouwlagen met hoge borstwering onder een met blauwe Oud-Hollandse pannen gedekt tentdak. Op het dak een vierkante, houten duivenkast met vier vliegopeningen per zijde. Op de begane grond is de getoogde ingang met aan weerszijden twee ronde ramen. Aan de achterzijde vensters met traliewerk. Deze vierkant gemetselde duiventoren is een vrij uniek exemplaar, om zijn vorm (één van de twaalf in Nederland) en zijn ouderdom (vroeg voorbeeld uit het midden van de zeventiende eeuw gezien het baksteen verband). Sterk gerestaureerd in 1952. Waardering DUIVENTOREN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als vrij uniek voorbeeld van een vierkante bakstenen duiventoren; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508153
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Linschoten: duiventoren in Linschoten

Huis te Linschoten: historische tuin- en parkaanleg

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuinaanleg van het Huis te Linschoten is gelegen binnen de singels, die de begrenzing vormen van het b..

Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Als pendant van het bouwhuis aan de westzijde van het omgrachte voorplein staat een achttiende-eeuws koetshuis. Het op..

Huis te Linschoten: westelijk bouwhuis

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
WESTELIJK BOUWHUIS. Als pendant van het koetshuis aan de oostzijde van het omgrachte voorplein staat een zomerhuis, die in 1960 met oude s..

Huis te Linschoten: toegangshek

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
TOEGANGSHEK. Aan het begin van de hoofdoprijlaan gesitueerd toegangshek bestaande uit vier achttiende-eeuwse bakstenen pijlers op hardstenen..

Huis te Linschoten: toegangsbrug

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
TOEGANGSBRUG. Voor het omgrachte hoofdgebouw een brede gemetselde achttiende-eeuwse boogbrug (vier bogen) met langs de beide zijden een eenv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Linschoten: duiventoren in Linschoten

Foto's (1)