Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis in Linschoten

Kasteel Buitenplaats

Noord Linschoterdijk 15
3461AC Linschoten (gemeente Montfoort)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis

OOSTELIJK BOUWHUIS. Als pendant van het bouwhuis aan de westzijde van het omgrachte voorplein staat een achttiende-eeuws koetshuis. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met blauwe Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen puntgevel met nokschoorsteen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een dubbele inrijdeur met aan weerszijden drie travee├źn bestaande uit een getoogde deur geflankeerd door kruisvensters. In de verdieping, boven de deuren, drie dubbele hooiluiken. Op de noordelijke kopgevel sluit een bakstenen muur aan, die met een hoek om het huis heen loopt. Op de hoek van de muur een zandstenen bol. Ingang tussen twee pijlers. Restauratie in 1982-84. Waardering OOSTELIJK BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508148
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis in Linschoten

Huis te Linschoten: historische tuin- en parkaanleg

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuinaanleg van het Huis te Linschoten is gelegen binnen de singels, die de begrenzing vormen van het b..

Huis te Linschoten: westelijk bouwhuis

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
WESTELIJK BOUWHUIS. Als pendant van het koetshuis aan de oostzijde van het omgrachte voorplein staat een zomerhuis, die in 1960 met oude s..

Huis te Linschoten: toegangshek

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
TOEGANGSHEK. Aan het begin van de hoofdoprijlaan gesitueerd toegangshek bestaande uit vier achttiende-eeuwse bakstenen pijlers op hardstenen..

Huis te Linschoten: toegangsbrug

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
TOEGANGSBRUG. Voor het omgrachte hoofdgebouw een brede gemetselde achttiende-eeuwse boogbrug (vier bogen) met langs de beide zijden een eenv..

Huis te Linschoten: duiventoren

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
DUIVENTOREN. Voor het oostelijke bouwhuis staat een vierkante zeventiende-eeuwse duiventoren opgetrokken uit baksteen en IJsselsteentjes en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis in Linschoten

Foto's (2)