Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koetshuis De Achterhoek: koetshuis in Colmschate

Kasteel Buitenplaats

Colmschaterstraatweg 9
7429AB Colmschate (gemeente Deventer)
Overijssel


Beschrijving van koetshuis De Achterhoek: koetshuis

Eén bouwlaag hoog KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond, dat overkapt wordt door een aan een zijde afgewolfd schilddak, dat met muldenpannen wordt gedekt. De gevels zijn voorzien van een smeerplint. In de lange gevel een getoogde inrijpoort, staldeuren, zolderluik en vier ronde vensters van gietijzer. Vermoedelijk is in het koetshuis een dienstwoning aanwezig geweest. Waardering KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Achterhoek, van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de architectonische vormgeving; -vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; -vanwege de kenmerkende ligging binnen de midden-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508139
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van koetshuis De Achterhoek: koetshuis in Colmschate

Huis De Achterhoek: hoofdgebouw in een neo-classicistische bouwstijl

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het HOOFDGEBOUW (Huis De Achterhoek) in een neo-classicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een..

tuin De Achterhoek: historische tuin- en parkaanleg

Colmschaterstraatweg 9
Colmschate (Gemeente Deventer)
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van de buitenplaats De Achterhoek kent een eenvoudige, landschappelijke aanleg die vermoedelijk omstreeks..

Erve De Achterhoek: boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal ..

Stationsweg 32
Colmschate (Gemeente Deventer)
Boerderijtje onder rieten schilddak met wolfeind aan voorzijde. Twintigruits schuifvenster met luiken behangen en rechts een smal raam met e..

Rijsterborgherpark

Stationsweg 3
Colmschate (Gemeente Deventer)
Het plantsoen vanaf het Stationsplein tot aan de Kapjeswelle.

koetshuis Het Bannink/dienstwoning

Banninkslaan 1
Deventer
Omschrijving Koetshuis/dienstwoning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder een met Hollandse pan..

Kaart & Routeplanner

Route naar koetshuis De Achterhoek: koetshuis in Colmschate