Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karnhuis in Maasland

Boerderij

Westgaag 74
3155DH Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e/19e eeuw


Beschrijving van Karnhuis

Inleiding Aan de Westgaag gelegen 19e-eeuws KARNHUIS met onderdelen uit de 17e-eeuw behorende tot het boerderijcomplex. Omschrijving In baksteen opgetrokken karnhuis op rechthoekige plattegrond onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt, aan de achterzijde afgewolfd, zadeldak. Topgevel met in oorsprong windveren en een witgepleisterde plint. In het midden de ingangsdeur met ter linker- en rechterzijde in het muurwerk 17e-eeuwse anderhalfsteens rode toogjes. In de gevel aan de Westgaag twee 19e- eeuwse halfronde gietijzeren ramen en in de gevel 17e-eeuwse sierankers. De noordelijke zijgevel heeft links een entreedeur, waarnaast een venster en in het midden een entreedeur met bovenlicht. Tegen de achtergevel een aanbouw van gepotdekselde houten planken eveneens onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt dak. In het inwendige een eiken balkenzoldering; verder restanten van de bakstenen vloer en karnmolen die zich tegen de noordelijke zijgevel bevond. Waardering Karnhuis van belang vanwege ouderdom, materiaalgebruik en vormgeving; tevens van belang als karakteristiek onderdeel van het boerderijcomplex en vanwege de historisch functioneel-ruimtelijke relatie met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508136
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karnhuis in Maasland

Boerderij van het krukhuistype

Westgaag 74
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Op het zuidoosten georiƫnteerde BOERDERIJ van het krukhuistype, gelegen op een smalle geulrug, aan de Westgaag. Het aan het vo..

Schuur bestemd voor kleinvee

Westgaag 74
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Achter op het erf, enigszins terzijde gelegen SCHUUR bestemd voor kleinvee in kern daterend uit de 18e-eeuw en onderdeel van he..

Boerderij van het krukhuistype met interieuronderdelen

Westgaag 100
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Op het zuidoosten georienteerde KRUKHUISBOERDERIJ, gelegen op een smalle geulrug, aan de Westgaag in de Oude Campspolder. Het dwa..

Gerestaureerde hoeve met langwerpig dwars woongedeelte onder strodak, gedateerd in cijfers van metselwerk 1666. Links een opkamer boven kelder, verlic ..

Westgaag 28
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Gerestaureerde hoeve met langwerpig dwars woongedeelte onder strodak, gedateerd in cijfers van metselwerk 1666. Links een opkamer boven keld..

Voormalig molenaarswoning met bedrijfsruimte

Molenweg 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Voormalige MOLENAARSWONING met bedrijfsruimte uit 1894 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gecombineerd met enkele Eclectische..

Kaart & Routeplanner