Karnhuis in Maasland

Westgaag 74
3155DH Maasland (gemeente Midden Delfland)

Bouwjaar: 17e/19e eeuw

Beschrijving van Karnhuis

Inleiding Aan de Westgaag gelegen 19e-eeuws KARNHUIS met onderdelen uit de 17e-eeuw behorende tot het boerderijcomplex. Omschrijving In baksteen opgetrokken karnhuis op rechthoekige plattegrond onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt, aan de achterzijde afgewolfd, zadeldak. Topgevel met in oorsprong windveren en een witgepleisterde plint. In het midden de ingangsdeur met ter linker- en rechterzijde in het muurwerk 17e-eeuwse anderhalfsteens rode toogjes. In de gevel aan de Westgaag twee 19e- eeuwse halfronde gietijzeren ramen en in de gevel 17e-eeuwse sierankers. De noordelijke zijgevel heeft links een entreedeur, waarnaast een venster en in het midden een entreedeur met bovenlicht. Tegen de achtergevel een aanbouw van gepotdekselde houten planken eveneens onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt dak. In het inwendige een eiken balkenzoldering; verder restanten van de bakstenen vloer en karnmolen die zich tegen de noordelijke zijgevel bevond. Waardering Karnhuis van belang vanwege ouderdom, materiaalgebruik en vormgeving; tevens van belang als karakteristiek onderdeel van het boerderijcomplex en vanwege de historisch functioneel-ruimtelijke relatie met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)