Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bomvrije arsenaal in Terneuzen

Militair Object

Nieuwstraat 27
4531CV Terneuzen
Zeeland

Bouwjaar: 1848


Beschrijving van Bomvrije arsenaal

Inleiding Driezijdig vrijstaand bouwwerk op rechthoekige plattegrond, in 1848 als bomvrij arsenaal gebouwd ten behoeve van de toenmalige vesting Terneuzen. Aan het gebouw hebben diverse aanpassingen plaatsgevonden, welke alle zonder monumentale waarden zijn. Omschrijving Uit rode baksteen in kruisverband opgetrokken, geheel onderkelderd gebouw. Het bestaat uit een reeks van zeven gekoppelde, zeer zware, gemetselde tongewelven. Het gevelmetselwerk is tot ongeveer twee meter boven de gewelven opgetrokken. De hierdoor ontstane bak boven de gewelven is gevuld met zand en grind als bomvrij dak. Tevens dient deze constructie als filter voor regenwater dat vanaf het dak werd afgevoerd naar de waterkelders. Momenteel is het dak van een betonnen afdekking voorzien. De voorgevel aan de Nieuwstraat en de achtergevel tonen de zeven gewelven als vijf-steens hoge rondbogen. Per travee is op de begane grond een centrale rondboogvormige toegangsdeur geplaatst met aan weerszijden een door een luik afgesloten rondboogvormige lichtopening. De beide buitenste travee├źn bezitten een enkele kleine toegangsdeur, de overige grotere dubbele deuren. Op verdiepingniveau bevinden zich per travee drie rondboogvormige vensteropeningen waarbij de middelste steeds iets groter is uitgevoerd. Aan de voorgevel zijn drie middenramen op verdiepingniveau vervangen door goederendeuren met stalen hijsbalk. Recent zijn diverse openingen ten behoeve van de nieuwe functie van het gebouw vergroot en aangepast: onder meer zijn in de voorgevel de tweelinker travee├źn op de verdieping van grote halfronde kozijnen voorzien, voorts zijn in de voor en de achtergevel diverse raamopeningen vergroot of dichtgezet. Onder de ramen op de begane grond zijn dichtgezette kelderlichten herkenbaar. De gewelfruimten zijn in het interieur met elkaar verbonden door rondboogvormige deuropeningen op de begane grond, afwisselend nabij de voorgevel en de achtergevel. De verdiepingsvloer is voorzien van een zware enkelvoudige grenen balklaag welke is opgelegd op eiken strijkbalken welke vervolgens weer liggen op hardstenen consoles ter plaatse van elke vloerbalk. Enige vloervelden zijn nu nog voorzien van ravelingen t.b.v. een hijsopening in de vloer. Op de verdieping bevinden zich in de gewelven steeds drie rijen zware haken. Waardering Bomvrij arsenaal van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden van zowel het exterieur als het interieur. Ondanks diverse aanpassingen is de hoofdopzet nog goed herkenbaar en als zodanig van waarde als restant van de vestingbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508130
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bomvrije arsenaal in Terneuzen

Post- en telegraafkantoor

Nieuwstraat 64
Terneuzen
Inleiding Vrijstaand Post- en telegraafkantoor op onregelmatige plattegrond, in 1900 naar ontwerp van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel gebou..

Bankgebouw voor "De Nationale Bank"`

Nieuwstraat 2
Terneuzen
Inleiding Tweezijdig aangebouwd hoekpand, omstreeks 1920 als bankgebouw voor "De Nationale Bank" in Amsterdamse School trant gebouwd. Het g..

Zorg en genot: woonhuis

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Vrijstaand, verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond, in 1898 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Relatief..

Zorg en genot: driebeukige schuur

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Traditionele rechthoekige, driebeukige schuur met twee doorgaande dwarsdelen. De ongeveer 45 meter lange schuur is bestemd voor g..

Zorg en genot: varkensstal

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Als kleine woning vormgegeven, vrijstaande stal op rechthoekige plattegrond, gelegen dwars achter de zuidelijke achterhoek van de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)