Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Zaamslag

Boerderij

Drieweg 1
4543RS Zaamslag (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Schuur

Inleiding Forse schuur met twee dwarsdelen op rechthoekige plattegrond. In de schuur, bedoeld voor gemengd bedrijf, zijn stallen aanwezig aan de achtergevel. Op het dakvlak aan de voorgevel is het bouwjaar 1932 ingelegd. Omschrijving Uit hout opgetrokken schuur met in steen uitgevoerde stallengevel aan de achterzijde. De houten wanden op een bakstenen plint, bestaan uit blauw-grijs geverfde, gepotdekselde delen met witte omrandingen van de gevelopeningen en witte belijning van de gevelhoeken. De nagenoeg symmetrische voorgevel bezit twee rechthoekige mendeurstellen met klinket en in elke deur een hooggeplaatst raampje. Tussen de mendeurstellen vier kleine ramen, in het linker en het rechter gevelgedeelte een deur en een klein raam. De zuidelijke, houten kopgevel bezit in de top drie vierruits ramen. Centraal in de gevel een mendeurstel als in de voorgevel. Rechts daarvan, nabij de voorgevel, een wagendeurstel; links een deur naar het stallengedeelte en een raampje. In de stenen achtergevel bevindt zich een reeks staldeuren. De houten noordelijke kopgevel bezit twee ramen in de geveltop, twee deuren en enige ramen op de begane grond en een recentere garagedeur. De schuur is voorzien van een mansardedak, gedekt met -eterniet- leien in ruitpatroon. Het zuidelijk gedeelte van het dak is gerenoveerd. Waardering Schuur van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als voorbeeld van regionale stijlontwikkeling. Tevens van belang als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508125
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schuur in Willeskop
Tiendschuur van de abdij van Herkenrode
Een oogstschuur op de Keutenberg in Schin op Geul
Een 19e-eeuwse 'Hollandse' schuur in de VS
Een 'Hollandse' kapschuur in Engeland

Schuren bestaan in allerlei vormen en stijlen. De bouwstijl van landbouwschuren was traditioneel afhankelijk van de streek waar de schuur werd gebouwd. De deel is een werkruimte in de landbouwschuur, die gebruikt werd als dorsvloer en als losplaats voor met graan beladen wagens. Algemeen in West- en Centraal-Europa waren driebeukige schuren, gebouwd rondom een houten frame of gebint, waardoor het gebouw werd onderverdeeld in een centrale ruimte met zijbeuken.

De middeleeuwse schuur is vanaf de twaalfde eeuw ontstaan op kloosterboerderijen, kroondomeinen en adellijke landgoederen. Voorlopers waren de middeleeuwse ontvangstzaal, het prehistorische woonstalhuis en het Romeinse graanpakhuis.

Historische schuren in Nederland worden in de regel onderscheiden naar hun indeling, waarbij het met name gaat om de plaats van de oogstberging en die van de deel. In boerderijen van de Noordelijke huisgroep werd de oogst doorgaans opgetast in een centrale ruimte (tas of golle), die vanaf een zijlangsdeel toegankelijk was. Deze oplossing was kenmerkend voor de middeleeuwse kloosterschuren en ook voor de Vlaamse schuur en voor de vrijstaande schuur of boet op Texel en in West-Friesland. In Duitsland spreekt men wel van een Gulfscheune, in Denemarken over een agerumsladen. De stolpboerderij, de stelp en de Oldambtster boerderij zijn te beschouwen als dergelijke schuren met een ingebouwd woongedeelte.

Bij schuren van de hallenhuisgroep werd de oogst vanaf een centrale of een overdwarse deel op de zolderbalken emn in de zijruimtes geladen. Varianten hiervan zijn onder andere de piramidale schuur in centraal Frankrijk en de 'Hollandse schuur' (New World Dutch Barn) in de Verenigde Staten en Canada.

Bij de dwarshuisgroep tastte men de oogst op in ruimtes aan weerszijden van de overdwars gelegen deel. Dit gold onder andere voor de Zeeuwse schuur. Dwarsschuren waren vooral op kleinere boerenbedrijven in Midden-Europa wijdverbreid.

Een schuur moet niet worden verward met een graanspieker, waarin vooral gedorst graan werd bewaard en een graan- of hooiberg, waarin de korenschoven onder een verstelbaar dak werden opgeslagen. Een tussenvorm is de kapschuur: een open schuur waarbij de buitenwanden gedeeltelijk ontbreken. Dit laatste type wordt in Engeland een 'Hollandse schuur' (Dutch barn) genoemd.

Gebruik

Afhankelijk van het gebruik en de vorm van de schuur kan men spreken van:

Beeldspraak

Het begrip graanschuur kan ook een figuurlijke betekenis hebben. Een gebied dat veel graan oplevert voor een bepaalde regio wordt wel aangeduid als 'de graanschuur' van die regio:

Literatuur

  • Malcolm Kirk, The Barn. Silent Spaces, Londen 1994.
  • Otto S. Knottnerus, 'Haubarg, Barghaus, Bargscheune und ihre mittelalterlichen Vorläufer: Materialien zur Vorgeschichte der Gulfscheune', in: Probleme der Küstenforschung im südlichen Nordseegebiet 32 (2008), p. 105-125, ook in: Der Maueranker: Baupflege in Nordfriesland, Dithmarschen und Angeln 30 (oktober 2011), afl. 3, p. 7-29 (literatuurlijst online).
  • Eric Sloane, An Age of Barns. An Illustrated Review of Classic Barn Styles and Construction, New York 1967, 4e ed. 2005.
  • Jean-René Trochet, Maisons paysannes en France et leur environnement, XVe-XXe siècles, Parijs 2007.

Zie ook

Fietsenschuurtje


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Schuur in Zaamslag

Woonhuis van vijf traveeën breedte op rechthoekige plattegrond

Drieweg 1
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Waarschijnlijk omstreeks 1900, in ambachtelijk-traditionele trant, gebouwd verdiepingloos woonhuis met langsgevel. Omschrijving ..

Wagenschuur

Drieweg 1
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Dwars achter de schuur, aan de zuidelijke, korte zijde van de mestput geplaatste wagenschuur op rechthoekige plattegrond, gebouw..

Staalhoeve

Molenweg 6
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Gepleisterd woonhuis met pannen zadeldak. Geprofileerde goot met daaronder fries waarin zolderlichten. Aan de achterzijde lager doorschieten..

Zorg en genot: woonhuis

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Vrijstaand, verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond, in 1898 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Relatief..

Zorg en genot: driebeukige schuur

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Traditionele rechthoekige, driebeukige schuur met twee doorgaande dwarsdelen. De ongeveer 45 meter lange schuur is bestemd voor g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Zaamslag