Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zorg en genot: varkensstal in Terneuzen

Boerderij

Waterhyacint 8
4533RD Terneuzen
Zeeland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Zorg en genot: varkensstal

Inleiding Als kleine woning vormgegeven, vrijstaande stal op rechthoekige plattegrond, gelegen dwars achter de zuidelijke achterhoek van de schuur aan de mestput, die zo van het werk- en woonerf wordt afgescheiden. De zolder diende mogelijk als slaapruimte voor knechten. Omschrijving Geheel uit gele baksteen opgetrokken varkensstal met aan het woonhuis verwante detailleringen zoals de gemetselde gootondersteuning en gevelafdekkingen. In de langsgevels staafankers. De naar het woonhuis toegekeerde langsgevel bezit een middendeur metbovenlicht waarin een bijzondere in- en uitzwenkende roedeverdeling. Aanweerszijden van de deur een rechthoekig raam, afgesloten door een luik. In de linker (westelijke) kopgevel een rechthoekig topraam. De stallengevel aan de mestput bezit vier getoogde staldeurtjes en rondestalen ramen. De oostelijke kopgevel is blind. In het interieur vier eenvoudige gemetselde boxen. De zolder is bevloerd. De kap is beschoten en wordt gedragen door kleine spitsboogvormige schenkelspanten. Het zadeldak is aan de noordzijde gedekt met rode pannen en aan de zuidzijde met gesmoorde. Waardering Varkensstal van belang als karakteristiek en bijzonder gedetailleerd onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508121
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zorg en genot: varkensstal in Terneuzen

Zorg en genot: woonhuis

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Vrijstaand, verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond, in 1898 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Relatief..

Zorg en genot: driebeukige schuur

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Traditionele rechthoekige, driebeukige schuur met twee doorgaande dwarsdelen. De ongeveer 45 meter lange schuur is bestemd voor g..

Zorg en genot: toegangshek tot het erf

Waterhyacint 8
Terneuzen
Inleiding Aan de openbare weg gesitueerd toegangshek tot het erf. Omschrijving Het hek bestaat uit twee slanke, natuurstenen palen, voorz..

Staalhoeve

Molenweg 6
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Gepleisterd woonhuis met pannen zadeldak. Geprofileerde goot met daaronder fries waarin zolderlichten. Aan de achterzijde lager doorschieten..

Woonhuis van vijf traveeën breedte op rechthoekige plattegrond

Drieweg 1
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Waarschijnlijk omstreeks 1900, in ambachtelijk-traditionele trant, gebouwd verdiepingloos woonhuis met langsgevel. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner