Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eben Haëzer: stal in Zaamslag

Boerderij

Koning Willem III-weg 4
4543RD Zaamslag (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Eben Haëzer: stal

Inleiding Sober, traditioneel stalgebouwtje uit circa 1868 op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, staand aan de mestput vóór de schuur aan de zijde van de dreef. In tegenstelling tot de gebruikelijke situering, staat de stal niet dwars op en dichtbij de schuur, maar in dezelfde richting en aan de overzijde van de mestput. De traditionele afscheiding tussen dreef en mestput wordt verzorgd door een lage gemetselde muur tussen kolommetjes met tegen de stalgevel en de schuurgevel doorgangen met hekjes. Omschrijving Gevels opgetrokken uit rode baksteen. De naar de straat gekeerde langsgevel en de linker topgevel zijn blind op enkele ventilatie-openingen na. De gevel aan de mestputzijde bezit drie kleine rechthoekige deurtjes en één grotere opening met boven alle deuren ventilatiespleten. De rechter topgevel aan de dreef bezit links een deur, voorts ventilatiespleten en in de top een goederenluikje. Het zadeldak is gedekt met pannen: aan de straatzijde gesmoorde pannen,aan de andere zijde rode pannen. Het dak is voorzien van een overstek op klossen afgewerkt met een windveer met schulprand. Waardering Stal van cultuurhistorische waarde en van belang als karakteristiek complexonderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508115
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eben Haëzer: stal in Zaamslag

Eben Haëzer: woonhuis

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding In 1868, in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd verdiepingloos woonhuis. Het woonhuis is, mogelijk omstreeks 1900, aan de zui..

Eben Haëzer: schuur

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Driebeukige schuur met één doorgaande dwarsdeel op rechthoekige plattegrond, in 1868 gebouwd en waarschijnlijk in het begin van..

Eben Haëzer: hekpijlers

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Aan weerszijden van de toegang tot het erf geplaatste hekpijlers voorzien van metalen naamplaten: "EBEN" en "HAEZER". Omschrijvi..

Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak, bakgoot op klossen

Veerstraat 59
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak, bakgoot op klossen plm XVIII. Nieuw gebouwd woonhuis XXa met achter eraan gebouwd in L-vorm wellicht..

Breed bakstenen woonhuis met pannen zadeldak

Aandijkseweg 6
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Breed bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. O.a. 30-ruitsschuifvensters, waarboven rollagen. Aangesmeerde plint. Voordeur met ruitvormige ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eben Haëzer: stal in Zaamslag