Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eben Haëzer: schuur in Zaamslag

Boerderij

Koning Willem III-weg 4
4543RD Zaamslag (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Eben Haëzer: schuur

Inleiding Driebeukige schuur met één doorgaande dwarsdeel op rechthoekige plattegrond, in 1868 gebouwd en waarschijnlijk in het begin van de twintigste eeuw aan de linker (noord) zijde verbouwd. Omschrijving Traditioneel gebouwde houten schuur waarbij de naar de openbare weg gekeerde stallengevel is opgetrokken uit rode baksteen. De gevel bezit één vrij laag mendeurstel met klinket, rechts daarvan twee gedeelde rechthoekige staldeuren, links vier gedeelde, getoogde staldeuren en een laag geplaatst goederenluik. In de gevelvlakken tussen alle deuropeningen bevinden zich ronde en ovale ijzeren stalramen. Vóór de gevel langs ligt het piezel, een bestraat gedeelte tussen de stallen en de mestput. Het metselwerk van de stalgevel loopt iets om de hoek in de rechter (zuid) kopgevel door en bevat hier een toegangsdeur. Overigens is deze kopgevel uitgevoerd in blauw-grijs geschilderde gepotdekselde houten delen op een metselwerk plint en voorzien van twee deuren, enige ventilatie-openingen en een goederenluik. De achtergevel is geheel uitgevoerd in blauw-grijs geschilderde gepotdekselde houten delen op een metselwerk plint en voorzien van een mendeurstel met klinket en een hoog geplaatst luikje en een witte omranding. Tegen de noordelijke kopgevel bevindt zich een tweede mendeurstel in het verbouwde gedeelte. Deze kopgevel, als topgevel uitgevoerd, is jonger dan het overige gevelwerk en opgetrokken uit rode baksteen, voorzien van twee deuren en enige ramen. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek. Het oorspronkelijke kapgedeelte bestaat uit een rietgedekt, asymmetrisch schilddak, het noordelijke gedeelte sluit daar als zadeldak met overstek, gedekt met rode holle pannen, op aan. De indeling van het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk, maar in het noordelijke gedeelte zijn koelcellen ingericht. De doorgaande deel is gedeeltelijk van een bol uitgevoerde houten dorsvloer voorzien. Links en rechts van de deel bevinden zich aan de westzijde stallen met boxen, in het zuidelijk gedeelte voorzien van ruiven. Aan de rechter (zuid) kopgevel bevinden zich houten graankisten bestaande uit schotwerken, langs een looppad. Constructief is de schuur opgebouwd uit vijf vrijstaande, dwarse etagegebinten met twee gebintbalken. Waardering Schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden als redelijk compleet voorbeeld van traditionele 19de eeuwse Zeeuwse schurenbouw, tevens van belang als essentieel complexonderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508114
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eben Haëzer: schuur in Zaamslag

Eben Haëzer: woonhuis

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding In 1868, in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd verdiepingloos woonhuis. Het woonhuis is, mogelijk omstreeks 1900, aan de zui..

Eben Haëzer: stal

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Sober, traditioneel stalgebouwtje uit circa 1868 op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, staand aan de mestput vóór de ..

Eben Haëzer: hekpijlers

Koning Willem III-weg 4
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Aan weerszijden van de toegang tot het erf geplaatste hekpijlers voorzien van metalen naamplaten: "EBEN" en "HAEZER". Omschrijvi..

Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak, bakgoot op klossen

Veerstraat 59
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak, bakgoot op klossen plm XVIII. Nieuw gebouwd woonhuis XXa met achter eraan gebouwd in L-vorm wellicht..

Breed bakstenen woonhuis met pannen zadeldak

Aandijkseweg 6
Zaamslag (Gemeente Terneuzen)
Breed bakstenen woonhuis met pannen zadeldak. O.a. 30-ruitsschuifvensters, waarboven rollagen. Aangesmeerde plint. Voordeur met ruitvormige ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eben Haëzer: schuur in Zaamslag