Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Axel

Woonhuis

Eerste Verkorting 10
4571RK Axel (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit ca. 1895. Omschrijving De woning is opgetrokken uit rode baksteen op een gepleisterde plint. De voorgevel (noord) is een symmetrische lijstgevel met siermetselwerk in het fries, een houten kroonlijst, 2x3 ruits getoogde houten vensters met houten persiennes en een houten paneeldeur met houtsnijwerk. Vrijwel alle vensters van het woonhuis zijn van hout en voorzien van roedeverdeling. In de oostelijke kopgevel een getoogd, smal, hoog raam met een houten luik op de begane grond en in de top een getoogd venster en en een klein, getoogd venster. De westelijke kopgevel is op de begane grond voorzien van twee getoogde, smalle, hoge vensters met houten luiken en een klein venster en op de verdieping van een getoogd venster en een klein eveneens getoogd venster. De zuidelijke langsgevel is symmetrisch met een eenvoudige bakgoot en aan weerszijden van de houten deur een getoogd venster met houten luiken. De woning bezit een zadeldak, gedekt met gesmoorde pannen en twee gemetselde hoekschoorstenen. Waardering Woonhuis van cultuurhistorische waarde en van belang als essentieelcomplexonderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508097
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Axel

Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond, voorzien van twee dwarsdelen

Eerste Verkorting 10
Axel (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Dwarsdeelschuur, vermoedelijk uit het midden van de 19e eeuw, op rechthoekige plattegrond, voorzien van twee dwarsdelen. Omschri..

Traditionele, gedeeltelijk open wagenschuur op rechthoekige plattegrond

Eerste Verkorting 10
Axel (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Traditionele, gedeeltelijk open wagenschuur op rechthoekige plattegrond, vermoedelijk uit de 19e eeuw. Omschrijving De grotende..

Veestal op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak

Eerste Verkorting 10
Axel (Gemeente Terneuzen)
Omschrijving Veestal op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak, vermoedelijk uit de 19e eeuw. De zuidelijke langsgevel..

Bakstenen varkenshok op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak

Eerste Verkorting 10
Axel (Gemeente Terneuzen)
Omschrijving Bakstenen varkenshok op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak, vermoedelijk uit de 19e eeuw. Aan de zijd..

Bakhuis opgetrokken uit gele ijsselsteentjes, één bouwlaag hoog met zadeldak gedekt met gesmoorde pannen

Eerste Verkorting 10
Axel (Gemeente Terneuzen)
Omschrijving Bakhuis opgetrokken uit gele ijsselsteentjes, één bouwlaag hoog met zadeldak gedekt met gesmoorde pannen, vermooedelijk uit ..

Kaart & Routeplanner