Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windlust in Nieuwerkerk aan den IJss

Molen

Kortenoord 3
2911BD Nieuwerkerk aan den IJss (gemeente Zuidplas)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1776 / 2004 (herbouwd)


Beschrijving van Windlust

Inleiding Buitendijks tegen de IJsseldijk gelegen romp van de korenmolen genaamd Windlust, vermoedelijk gebouwd 2e helft 18e eeuw of 1e helft 19e eeuw met bijbehorend pakhuis en machinekamer daterend uit het begin van deze eeuw. De molen bevindt zich op een plaats die al zeker sedert 1561 als molenstandplaats in gebruik is. De molen raakte rond 1930 buiten gebruik en werd in 1952 ontdaan van wieken, kap en stelling. NB Tegenover de molen bevindt zich nog de bijbehorende, waarschijnlijk eind 19e eeuwse molenaarswoning, die echter buiten de bescherming valt. De moderne met gevelplaten beklede aanbouw en de later aangebrachte verhoging van het pakhuis en de koepel op de molenromp worden eveneens niet tot het beschermde monument gerekend. Omschrijving Ronde, enigszins getailleerde, in baksteen opgetrokken molenromp. Lage stellingmolen met rondboogentree op de verdieping en rondboogvensters. Inwendig zijn de zolders en balklagen voor een belangrijk deel nog aanwezig, evenals de kuip waarin voorheen de kap gelegen was. Aan de noordzijde bevindt zich de machinekamer waar de mechanische hulpaandrijving was opgesteld en aan de rivierzijde het pakhuis, beide in baksteen opgetrokken. De machinekamer bestaat uit een bouwlaag onder een zadeldak. Het pakhuis is voorzien van segmentboogvensters en bestond in oorsprong uit een bouwlaag, plat afgedekt. Waardering De molenromp van de korenmolen Windlust met bijbehorende machinekamer en pakhuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde wegens de nog resterende hoofdvorm van de korenmolen, de betekenis van de molen als hoofdonderdeel van het graanmaalderijcomplex en de ensemblewaarde van de molen en bijgebouwen. Het molencomplex is tevens van situationele waarde vanwege de bijzondere situering aan de buitenzijde van de rivierdijk en heeft grote landschappelijke betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508071
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Windlust
Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel

Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel
Basisgegevens
Plaats Nieuwerkerk aan den IJssel
Bouwjaar 1776 / 2004 (herbouwd)
Type stellingkorenmolen
Vlucht 22,0 m
Functie korenmolen
Bestemming  dagcentrum/theeschenkerij & malen van meel
Monumentnummer  508071
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Windlust is een gerestaureerde stellingkorenmolen in Kortenoord bij Nieuwerkerk aan den IJssel. De molen is een rijksmonument sinds 1999 en staat aan de Hollandsche IJssel (wijk Kortenoord). Deze stenen molen werd origineel gebouwd circa 1780. Hiervoor stond op dezelfde plaats een houten standerdmolen. In 1952 werd de molen gedeeltelijk afgebroken, maar bleef in gebruik als opslag van een graanbedrijf.

Tijdens de laatste restauratie is de stellingmolen ca 8 meter verplaatst en 4,5 meter verhoogd: onder de oude molen is een dagcentrum (voor mensen met een verstandelijke handicap) gebouwd. Het binnenwerk van Windlust is herbouwd. De molen bevat nu drie koppels maalstenen en een menger, alle windgedreven. Onder in de molen bevindt zich een winkel waarin souvenirs en graanproducten worden verkocht.

De molen is eigendom van Comité Behoud Molen Windlust en wordt beheerd door Stichting Molen Kortenoord. Deze stichting heeft de molen herbouwd. Op 21 mei 2005 is de molen officieel geopend. De molen is iedere woensdagmiddag van 13 tot 16 uur en elke zaterdag van 11 tot 15 uur open voor bezichtiging (tevens op afspraak). Bij de molen is een theeschenkerij gevestigd die beheerd wordt door het dagcentrum. Dit dagcentrum levert tevens het brood en gebak dat verkocht wordt in de theeschenkerij, die geopend is van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur, en in de zomermaanden op de tweede zaterdag van de maand.

Externe link

Foto's


Monumenten in de buurt van Windlust in Nieuwerkerk aan den IJss

Boerderij onder rieten wolfdak. Gepleisterde muren links en uitgebouwde zijkamer. Sieranker; vensters met luiken en schuiframen met zes-,negen- en zes ..

IJsseldijk-Noord 274
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 17e of 18e eeuw onder rieten wolfdak. Gepleisterde muren links en uitgebouwde zijkamer. Sieranker; vensters met luiken en s..

Villa "Buitenlust": villa

's-Gravenweg 182
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Omschrijving Uit 1884 daterende, eclectische VILLA met bel- etage, verdieping en mezzanino op in de kern vierkante plattegrond onder een af..

Villa "Buitenlust": toegangshek

's-Gravenweg 182
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Omschrijving Het geheel ijzeren TOEGANGSHEK bij villa Buitenlust uit 1884 bestaat uit twee vleugels tussen slanke colonelvormige pijlers, g..

Boerderij. Rieten wolfdak; vensters met luiken en twaalfruitsschuiframen. Op het erf een stenen schuur met pannen zadeldak tussen puntgevels. Roedenbe ..

Lageweg 41
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 18e of begin van de 19e eeuw. Rieten wolfdak; vensters met luiken en twaalfruitsschuiframen. Op het erf een stenen schuur m..

Boerderij met rieten wolfdak en rechts uitgebouwde opkamer. Vensters met ontlastingsbogen en negen- en twaalf-ruitsschuiframen

Lageweg 45
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 17e eeuw met rieten wolfdak en rechts uitgebouwde opkamer. Vensters met ontlastingsbogen en negen- en twaalf-ruitsschuifram..

Kaart & Routeplanner

Route naar Windlust in Nieuwerkerk aan den IJss

Foto's (1)