Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Haventje in Domburg

Woonhuis

Burgemeester van Teylingenpark 18
4357AX Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van 't Haventje

Inleiding Solitair op de top van een duin gelegen villa, rond 1920 gebouwd onder invloed van Interbellum-architectuur. Omschrijving Villa met rechthoekige plattegrond met enkele uitbouwtjes, twee bouwlagen hoog met schilddak en een kleine dwarskap. Opgetrokken uit roodbruine baksteen. Vrijwel alle vensters zijn houten vensters met draairamen met roedenverdeling en houten paneelluiken; overhangende gootlijsten; alle vensters op de verdieping bevinden zich tegen de overhangende gootlijst. De zuidwestgevel is voorzien van een ingangsportiek met gemetselde, getoogde boog, houten voordeur met zijlichten; aan weerszijden van de portiek een klein venster. Links aan de gevel een uitbouw met de noordwestelijke zij-ingang; klein venster. De verdieping van de zuidwestgevel bezit drie vensters (twee grote en een kleine). De noordwestgevel bevat rechts op de begane grond een entree-uitbouwtje met lessenaarsdak, gedeeltelijk overhangend en gesteund door twee houten pilaren; naam "'t Haventje" op gootlijst van lessenaarsdak; vernieuwde houten deur. Iets rechts van het midden een risaliet met topgevel met houten beschot, en met kleine dwarskap; op de begane grond en de verdieping gekoppelde draairamen, kelderraam. Linker geveldeel voorzien van een gekoppeld draairaam op begane grond. De noordoost gevel op begane grond voorzien van drievlaks erkeruitbouw met vier gekoppelde vensters, plat dak en daklijst. Op de verdieping twee stel gekoppelde draairamen. De zuidoostgevel met rechts houten balkon met houten borstwering op houten pilaren; daaronder een gedeeltelijk ommuurd terras met openslaande deuren met glasruiten en houten paneelluiken. Links drievlaks erkeruitbouw met drie vensters, plat dak en daklijst; klein venster. Op de verdieping een gekoppeld draairaam en balkondeuren met luiken; gemetselde schoorsteen. Het schilddak, het dwarskapje en het lessenaarsdakje zijn gedekt met rode tuile du nord pannen en voorzien van houten windrekken. Waardering Villa van cultuurhistorische waarde, van ensemblewaarde en van waarde vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508068
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Haventje in Domburg

Watertoren

Nehalenniaweg 20
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Watertoren, in 1933 gebouwd voor het in 1932 opgerichte gemeentelijk waterleidingbedrijf. De toren werd ontworpen door ir. H. San..

De Bruinvis

Nehalenniaweg 14
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, rond 1905 gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in het du..

Strandholm

Nehalenniaweg 3
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn vermoedelijk af..

Koetshuis

Domburgseweg 10
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aa..

Duinenburg

Domburgseweg 12
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Villa in 1885 gebouwd in neo-renaissance architectuur. Het gebouw heeft een min of meer rechthoekige plattegrond met een hoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Haventje in Domburg