Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Domburg

Nijverheid Industrie

Nehalenniaweg 20
4357AW Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Watertoren

Inleiding Watertoren, in 1933 gebouwd voor het in 1932 opgerichte gemeentelijk waterleidingbedrijf. De toren werd ontworpen door ir. H. Sangster en uitgevoerd door C. van Prooyen te Barendrecht. De toren staat boven op een duintop en is niet meer als watertoren in gebruik. Aan de gevels zijn sporen van oorlogsschade zichtbaar. Omschrijving De 28,5 meter hoge toren heeft een ronde doorsnede met naar boven toe een geringe afname van de buitendiameter. Het betonnen reservoir heeft een vlakke bodem en wordt door vijf betonnen kolommen ondersteund. Dit skelet wordt ommanteld door een gele bakstenen buitenmuur op een donkerrode bakstenen plint. Diverse gevelopeningen zijn met beton geaccentueerd of omlijst. Boven het reservoir bevindt zich een gaanderij voor gebruik als uitzichttoren. De toren wordt afgesloten door een bolkap die is bedekt met koper. De ingang bevindt zich aan de zuidwestzijde. De rondboogvormige ingang, is voorzien van een betonnen omlijsting en een eenvoudige houten deur. Op het niveau van de eerste verdieping bevinden zich enkele smalle hoge vensters. Ter hoogte van het reservoir eveneens enkele hoge vensters en daarboven reeksen gekoppelde gevelopeningen. Waardering Watertoren van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarde en herkenbaarheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508066
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Domburg
De watertoren, gezien vanaf het strand
De watertoren, gezien vanaf het strand
Plaats Domburg
Bouwjaar 1933
Hoogte 28,5 m
Inhoud 200 m³
Architect(en) Hendrik Sangster
Monumentnummer 508066
De watertoren, gezien vanaf de duinen
De watertoren, gezien vanaf de duinen

De watertoren in Domburg, in de Nederlandse provincie Zeeland, is ontworpen door Hendrik Sangster en in 1933 gebouwd in opdracht van het waterleidingbedrijf van de gemeente Domburg. De toren is 28,5 m hoog en heeft een opslagcapaciteit van 200 m³.

De gemeente Domburg kocht het drinkwater in bij het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf van Middelburg, die in het huidige natuurgebied Oranjezon een waterwingebied exploiteerde. Aan de Noordweg tussen Serooskerke en Vrouwenpolder werd het voor Domburg bestemde water afgezonderd in een reservoir en via een pompstation naar de watertoren in Domburg getransporteerd. De watertoren zette de druk op het water in de leidingen naar de huisaansluitingen.

De toren is een rijksmonument en is niet te bezoeken. Het ligt thans midden in het natuurmonument De Manteling van Walcheren. Er is geen voor derden begaanbare weg naartoe. In de Tweede Wereldoorlog werd de toren flink beschadigd. De gedichte gaten zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. De kleur van het bovenstuk is afkomstig van de geoxideerde koperen dakplaten. De toren is particulier eigendom. Plannen om de toren een nieuwe bestemming te geven zijn moeilijk te realiseren vanwege de monumentenstatus en de ligging in een natuurgebied.


Monumenten in de buurt van Watertoren in Domburg

De Bruinvis

Nehalenniaweg 14
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, rond 1905 gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in het du..

Strandholm

Nehalenniaweg 3
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn vermoedelijk af..

't Haventje

Burgemeester van Teylingenpark 18
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Solitair op de top van een duin gelegen villa, rond 1920 gebouwd onder invloed van Interbellum-architectuur. Omschrijving Villa..

Koetshuis

Domburgseweg 10
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aa..

Duinenburg

Domburgseweg 12
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Villa in 1885 gebouwd in neo-renaissance architectuur. Het gebouw heeft een min of meer rechthoekige plattegrond met een hoek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)