Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strandholm in Domburg

Woonhuis

Nehalenniaweg 3
4357AW Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1890-1900


Beschrijving van Strandholm

Inleiding Houten chalet, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn vermoedelijk afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in een duingebied. Omschrijving Het chalet heeft een gepleisterde, stenen plint en een houten bovenbouw en een T-vormige plattegrond. Het bestaat uit een twee bouwlagen hoog deel met zadeldak en dwars daarop een één bouwlaag hoog deel, eveneens met zadeldak. De houten wanden zijn voornamelijk opgebouwd uit horizontale, bruin geschilderde planken. De dakoverstekken steunen op schoren met houtsnijwerk. De vensters bezitten houten kozijnen en aluminium ramen. De zuidwest gevel is een twee bouwlagen hoge langsgevel met in de plint de deur naar het souterrain; overkragende verdieping. Op de begane grond een drielicht- en op de verdieping een tweelichtvenster. De noordwest gevel bevat rechts een topgevel en links, iets terugliggend, een langsgevel. De topgevel is voorzien van een later aangebouwde ingangsportiek (met lessenaarsdakje en gemetselde toegangstrap). In de top een drielichtvenster; bekroond door een uitgesneden makelaar met Viking-motief. De langsgevel bezit een drielichtvenster en is links gedeeltelijk open met een veranda onder het doorlopende zadeldak. De noordoostgevel is een topgevel met een veranda, ondersteund door balusterachtige pilaren, een houten trap met trappalen en een houten balustrade; in de top verticaal beschot, een overhangende daklijst met naar voren stekende "makelaar" met dierenkop; dubbele terrasdeur. De zuidoostgevel bezit rechts een langsgeveldeel en links een vooruitspringend topgeveldeel. Rechts bevat het langsgeveldeel de veranda en een drielichtvenster. Het topgeveldeel is voorzien van een dubbele terrasdeur met gemetseld trapje op de begane grond en een overkragende verdieping met een drielichtvenster. Uitgesneden makelaar met Viking-motief. De zadeldaken zijn gedekt met rode tuile du nord pannen en voorzien van houten uitgesneden vorstkammen. Waardering Chalet van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508065
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Strandholm in Domburg

De Bruinvis

Nehalenniaweg 14
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, rond 1905 gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in het du..

Watertoren

Nehalenniaweg 20
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Watertoren, in 1933 gebouwd voor het in 1932 opgerichte gemeentelijk waterleidingbedrijf. De toren werd ontworpen door ir. H. San..

Badpaviljoen

Badhuisweg 1
Domburg (Gemeente Veere)
Het "Badpaviljoen", in 1888-1889 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken ter plaatse van het uit 1837 daterende en in 1888 afgebroken eerste ba..

Koetshuis

Domburgseweg 10
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aa..

Villa de Wael

Domburgseweg 6
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Villa op min of meer rechthoekige plattegrond met enkele uitbouwtjes. Opgetrokken uit rode baksteen, deels gepleisterd en met vak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strandholm in Domburg

Foto's (3)