Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bruinvis in Domburg

Woonhuis

Nehalenniaweg 14
4357AW Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van De Bruinvis

Inleiding Houten chalet, rond 1905 gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in het duingebied. Omschrijving Het chalet is opgebouwd uit een houten bovenbouw en een bakstenen onderbouw (souterrain). Het bestaat uit een naar voren springend gedeelte met een souterrain, één bouwlaag en een kap en dwars daarachter een gedeelte met souterrain en twee bouwlagen met kap. De houten wanden zijn voornamelijk opgebouwd uit horizontale, bruin geschilderde planken; de daken zijn voorzien van overstekken. Het souterrain bezit afgeronde vensters, die oorspronkelijk open waren. De voorgevel (noord) heeft in het midden een houten trap naar de veranda op de begane grond. De veranda bevindt zich onder het zadeldak en is aan de voor- en zijkanten open en wordt ondersteund door balusterachtige pilaren; houtsnijwerk in hekpijlers boven aan de trap. In het midden een dubbele terrasdeur met aan weerszijden een nieuw aangebracht, niet origineel venster. De oostelijke zijgevel bezit rechts een langsgevel en links een aankapte, asymmetrische topgevel. In deze gevel enkele vernieuwde vensters en een trap naar de zijdeur op de begane grond. De achterzijde met overkragende verdieping en vernieuwde en nieuwe vensters. Hier bevindt zich tevens een niet-originele terrasaanbouw. De rechter zijgevel (west) bevat rechts een topgevel met overkragende verdieping met balusterachtige hoekpilaren. Links een terugspringend deel met langsgevel. Vernieuwde vensters. De zadeldaken en de aankapping zijn gedekt met rode holle pannen. In het interieur onder meer originele binnendeuren, voorkamer onder de kap, trap met trappalen. Waardering Chalet van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508064
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Bruinvis in Domburg

Strandholm

Nehalenniaweg 3
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Houten chalet, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn vermoedelijk af..

Watertoren

Nehalenniaweg 20
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Watertoren, in 1933 gebouwd voor het in 1932 opgerichte gemeentelijk waterleidingbedrijf. De toren werd ontworpen door ir. H. San..

Koetshuis

Domburgseweg 10
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aa..

Villa de Wael

Domburgseweg 6
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Villa op min of meer rechthoekige plattegrond met enkele uitbouwtjes. Opgetrokken uit rode baksteen, deels gepleisterd en met vak..

Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje

Domburgseweg 6
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje. Het tuinhuis is geheel van hout met aan één zi..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Bruinvis in Domburg

Foto's (1)