Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Domburg

Kasteel Buitenplaats

Domburgseweg 10
4357BB Domburg (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1883


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding Koetshuis rond 1883 gebouwd in traditionalistische architectuur met kort daarna aan de noordzijde aangebouwde koetsierswoning. Aan de zuidzijde is in 1956 een woning aangebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komt. Omschrijving Koetshuis en woning op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldaken. Kap van de schuur hoger opgaand. Opgetrokken in helder rode baksteen; geroete baksteen in fries, venster- en deurbogen, vensterdorpels en op gevelhoeken. De topgevel aan de straat is de voorgevel van de woning die vier traveeën breed is en voorzien van 2x3 ruits getoogde schuiframen (eerste travee van links was oorspronkelijk de ingang). In de top eveneens getoogd venster. Overhangende daklijst met uitgezaagde windveer. Rechter zijgevel (west) met links langsgevel van woning waarbij het dak lager is dan het aangrenzende koetshuis. Langsgevel van het koetshuis met zadeldak tussen topgevels (tegen de zuidelijke topgevel nieuwe woning). Op de begane grond een dubbele, getoogde houten deur met aan weerszijden een getoogd venster met middenstijl. Waterpomp rechts onder het rechter venster. Siermetselwerk fries en houten gootlijst. Boven de ingang een door de gootlijst opgaande topgevel met goederenluik en rolbalk. Deze topgevel is voorzien van een uitgezaagde windveer. De zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde hollandse pannen. Waardering Koetshuis met woning, van cultuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508059
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Domburg

archeologie

-
Domburg (Gemeente Veere)
Meerdere terreinen met daarin sporen van een ringwalburg.

Villa de Wael

Domburgseweg 6
Domburg (Gemeente Veere)
Inleiding Villa op min of meer rechthoekige plattegrond met enkele uitbouwtjes. Opgetrokken uit rode baksteen, deels gepleisterd en met vak..

Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje

Domburgseweg 6
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Tuinhuis op vrijwel vierkante plattegrond, één bouwlaag hoog met tentdakje. Het tuinhuis is geheel van hout met aan één zi..

Duinenburg

Domburgseweg 12
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Villa in 1885 gebouwd in neo-renaissance architectuur. Het gebouw heeft een min of meer rechthoekige plattegrond met een hoek..

Houten saunagebouwtje op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met aan één zijde afgewolfd zadeldak, gedekt met tuile du nord pannen

Domburgseweg 12
Domburg (Gemeente Veere)
Omschrijving Houten saunagebouwtje op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met aan één zijde afgewolfd zadeldak, gedekt met tuil..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Domburg